Uhapšen još jedan učesnik užičkih protesta

Img Foto: Dragana Krnetić

Užičanin P.G. (35) uhapšen je u četvrtak uveče, nakon dvadeset i više dana od spontanih protesta u Užicu, kojima su se građani usprotivili režimu Aleksandra Vučića.

On je peta osoba koja je uhapšena nakon protesta, održanih početkom jula ove godine, kada su demonstranti jajima, paradajzom i farbom, gađali ogromni baner sa likom Aleksandra Vučića i natpisom Srpska napredna stranka – Gradski odbor Užice, koji se nalazi na fasadi hotela Zlatibor u centru grada, u kome je sedište lokalnih naprednjaka.

Ranije su uhapšena trojica mladića koja su priznala krivicu, a Osnovni sud u Užicu je demantovao za Danas sumnju da su to uradili pod pritiskom. Osuđeni su na po četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, za krivično delo nasilničkog ponašanja. Osim njih, bila je uhapšena i petnaestogodišnjakinja, protiv koje će se, zbog njene maloletnosti, voditi redovni sudski postupak.

Mirko Filipović, advokat uhapšenog P.G., rekao je za Danas da je njegov branjenik lišen slobode u četvrtak uveče oko 22 časa, zbog sumnje da je gađao jajima baner sa likom Aleksandra Vučića, odnosno da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje. On je dodao da je njegovom branjeniku određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će sud odlučiti o tome da li će mu biti produžen pritvor do 30 dana, kao u slučaju trojice mladića koji su ranije uhapšeni i osuđeni za isto krivično delo.

„Hapsi se i pritvara osoba koja je osumnjičena da je uradila nešto pre dvadeset i više dana, a što ne predstavlja krivično delo. To je represija i iživljavanje sistema nad građanima“, poručio je advokat Mirko Filipović.

Novo hapšenje je osudio i mr Dragan Krsmanović, pukovnik avijacije u penziji i ratni komandant užičkog aerodmoma Ponikve 1999. godine, rekavši za Danas da „režim Aleksandra Vučića drži celu Srbiju na uslovnoj kazni“.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs