MUP odbacuje tvrdnje o postojanju hakerske službe ministra policije

Img Foto: N1.rs

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Milosav Miličković izjavio je da su neistiniti navodi o postojanju hakerske službe MUP-a i targetiranom brisanju fotografija iz galerija pametnih telefona učesnika protesta ispred Skupštine Srbije, piše agencija Beta.


"Teško mi je i da zamislim koliko košta oprema za tako nešto, ali i da se setim da li uopšte i ko od kolega iz policija najbogatijih zemalja bi mogao da poseduje opremu za to, te sam prosto zatečen besmislenošću ovih tvrdnji", naveo je Miličković u saopštenju.

On je odbacio tvrdnje da postoji hakerska služba ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i navode da su se "prvi zapaženiji sajber napadi za koje postoji osnovana sumnja da ih je organizovala država dogodili u vreme poplava 2014. godine".

Dodao je da ne postoje argumenti za tvrdnju da su na meti "hakerisanja države Srbije" bili onlajn portali koji su kritički izveštavali o reakciji države na poplave i dodao da se država u vreme poplava suočavala sa lažnim vestima, počev od onih da u Obrenovcu plutaju leševi do toga da ih država spaljuje u visokim pećima u Lazarevcu.


Povodom primedbi na račun rada Odeljenja za borbu protiv viskotehnološkog kriminala u slučaju DDoS napada na sajt "Peščanik", on je istakao da se u rešavanju tih napada, koji dolaze istovremeno sa više hiljada zaraženih računara širom sveta, ta služba susreće sa identičnim preprekama kao i sve policije sveta.

Odeljenje je, po nalogu nadležnog tužilaštva koje vodi istragu, preduzelo sve radnje iz svoje nadležnosti, uključujući i otkrivanje odgovornih za pokretanje DDoS napada, i o svemu navedenom obavestilo tužilaštvo, naveo je Miličković u saopštenju. Miličković je objasnio da se mera nadzora komunikacije sprovodi uz neophodnu naredbu sudije za prethodni postupak i može trajati najviše tri meseca, nakon čega se može produžiti najviše dva puta po još tri meseca.

On je dodao da MUP video nadzor koristi ne samo za suzbijanje saobraćajnih prekršaja, već kao i svuda u svetu i za suzbijanje kriminala i brže otkrivanje svih počinilaca krivičnih dela.

"Takodje, MUP niti koristi niti poseduje softver za biometrijsko prepoznavanje lica, ali ističemo da ćemo se svakako truditi da pratimo trendove opremanja policija svih savremenih država sveta", naveo je državni sekretar.


Dojče vele danas je u tekstu o elektronskom nadzoru u Srbiji naveo da su se učesnici protesta žalili da su im pojedine fotografije nestale iz mobilnih telefona, naročito kad je reč o fotografijama osoba koje su se nalazile pred samim ulazom u Skupštinu.


Ističe se medjutim, da targetirano brisanje fotografija iz pametnih telefona do sada nije zabeleženo na protestima u Srbiji, i da se, iako je ono tehnički izvodljivo, postavlja pitanje koliko je optimalno. U tekstu stoji da su se prvi zapaženiji sajber napadi u Srbiji, za koje postoji osnovana sumnja da ih je organizovala država, dogodili u vreme poplava 2014. godine, i to na onlajn portale koji su kritički izveštavali o reakciji države na poplave.

"Slični resursi ubrzo će biti upotrebljeni za napad na sajt Peščanika, koji je neposredno nakon poplava objavio niz tekstova o plagijatu doktorske teze ministra Stefanovića stečene na Megatrend univerzitetu", navodi se u tekstu.

Ministar se tada lično zauzeo za što hitnije pronalaženje počinioca, ali da istraga Odeljenja za visokotehnološki kriminal nije daleko odmakla, iako su IP adrese ukazivale na to da su napadi došli izmedju ostalog i sa servera Megatrenda, objavio je Dojče vele.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs