Protest „Stop kafileriji!“ zbog užasnog smrada koji se širi Zrenjaninom

Img Protest Zrenjanin, foto: Danas/M.P.

Nezadovoljni građani održali su peti po redu protest „Stop kafileriji!“ ispred pogona ove firme u Zrenjaninu.

U subotu uveče protestna kolona vozila kretala se trubeći od stare inustrijske zone do naselja Lesnina, čiji stanovnici su najviše izloženi smradu iz pogona kafilerije. Zrenjaninci zahtevaju da inspekcije počnu da rade a lokalna samouprava zaustavi zagađivača vazduha.

Problem sa smradom kafilerije traje godinama a od njene privatizacije neprijatni mirisi su intenzivirani, što je dovelo do masovnih prijava i nezadovoljstva Zrenjaninaca. Upornošću gradskog inspektora za zaštitu životne sredine pre par godina slučaj kafilerije završio je na sudu, a presudom u korist grada kafileriji je zabrnjen rad dok ne ugradi opremu za filtraciju vazduha kako bi se smanjila emisija neprijatnih isparenja.

Oprema je, prema navodima menadžmenta ove firme, ugrađena ali je smrad ostao.

Pre dve godine lokalna samouprava ponovo je obećala građanima da će problem rešiti iako je reč o privatnom pogonu, koji posluje u sastavu kompanije Matijević bez čije saglasnosti nije moguće intervenisati.

Brojne tribine o ovom problemu i apeli građana da se sa zagađenjem prestane preraslii su proteklih meseci u pokret „Stop kafileriji!“ preko koga se artikuliše građanski bunt, jer su, kako kažu u ovom udruženju, sva institucionalna sredstva iscrpljena.

Ni druga strana nije ostala nez odgovora, iako kažu da pregovaraju sa gradom o potencijalnom preseljenju svoje firme, podneli su tužilaštvu prijave protiv građana koji protestvuju.,

Izvor: Danas.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs