Privatne firme poklanjaju automobile organima koji odlučuju o njihovom poslovanju

Img Opština Vrbas, foto: Vrbas.net

Kao što je Ministarstvo za rad tvrdilo da na kontrolu izvršenu u pogonima Jure nije uticalo to što je ta firma Inspekciji rada poklonila više automobila, tako je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu zaključilo, nakon izvršenih provera, da odluke organa lokalne vlasti nisu bile pod pritiskom zbog vozila koje je opštini Vrbas doniralo preduzeće Novi trejding, te da u tom slučaju „nema krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

 

To je na pitanja Danasa od pre dve nedelje, odgovorila Agencija za borbu protiv korupcije koja je zatražila od tužilaštava informaciju o statusu prijave koju je podnela grupa bivših radnika, malih akcionara Poljoprivrednog dobra Zmajevo.

Oni su se pozvali na izveštaj Agencije za privatizaciju, koja je za potrebe Vlade objasnila da je to dobro, kao i nekoliko drugih, prodato kao imovina u koju nije ulazilo i poljoprivredno zemljište, „bez obzira na to ko je u trenutku preuzimanja bio nosilac prava na nepokretnostima“.

Ipak, službe u opštini Vrbas upisale su u vlasništvo kupca deo od oko 600 hektara koji se vodio kao društveno zemljište.

U preduzeću Novi trejding rečeno je Danasu da oni „kupili poljoprivredno preduzeće koje je u svom vlasništvu imalo isključivo zemlju kupljenu od privatnih lica i teretnim poslom, odnosno po kupoprodajnom ugovoru“, dok ne polažu pravo na državnu zemlju, oko 1.500 hektara na koje je to dobro imalo pravo korišćenja.

Kod te privatizacije malim akcionarima je u trenutku prodaje pripadalo 30 odsto udela, ali je Zmajevo uskoro otišlo u stečaj, imovinu je otkupilo preduzeće većinskog vlasnika a bivši radnici koji nisu po pozivu prodali svoje udele, ostali su i bez njih.

Agencija za borbu protiv korupcije tražila je i status krivične prijave koju su bivši mali akcionari podneli Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu, a dobila je obaveštenje da je ona odbačena.

Tom prijavom mali akcionari optužili su bivšeg direktora Zmajeva za poresku utaju, ali je tužilaštvo konstatovalo da je u tom slučaju nastupila zastarelost krivičnog gonjenja.

U odgovoru Danasu Agencija navodi i da ona nije donosila posebne zaključke u vezi sa tim postupcima, jer to Zakonom o Agenciji nije predviđeno.

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs