Dve čačanske kovid priče

Img Čačak, foto: Epicentarpress.rs

Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Beograd, Niš, Kragujevac… Dugoj listi gradova u kojima je epidemiološka situacija označena kao „problematični“ pridružio se i Čačak. Kakva je situacija u gradu? 

„Zašto ste došli?“ – priča Ivane Topalović

Početkom jula sam odjednom dobila temperaturu. Pozvala sam odmah Dom zdravlja i rekli su mi da ne dolazim tamo, već da se javim u kovid ambulantu. 

Otišla sam, ali je bilo „zašto ste ovde, zašto niste otišli kod vašeg lekara“. Samo su mi rekli „idite kući, možda je prehlada“.

Ja se posle tri dana ponovo javim, jer sam do tada već izgubila čulo ukusa i mirisa, a doktorka mi kaže „možda vam je to zbog sinusa“, ali kao „evo idite da snimite pluća, da ne bude da nisam htela da vam dam“.

To i uradim i bude sve ok – rekli mi da je sve je u redu i da pijem vitamine.

Preporuče mi ipak na plućnom da uradim PCR test, ali mi doktorka na opštoj praksi kaže „ne bih vam ja to preporučila, čeka se mnogo, proći će vas sve dok dođete na red“.

Kao „budite na bolovanju nekoliko dana i javite se kad vas prođe“. Tako je i bilo. Sve to je trajalo od 7. do 17. jula. U ponedeljak sam zaključila bolovanje i vratila se na posao.

Šetnja po bolnici – priča Ivane Radovanović

Moj kolega sa posla je zaražen, ubrzo se razbolelo još dvoje u kancelariji i od tada svi radimo od kuće. Igrom slučaja sam baš te nedelje bila na odmoru, tako da nisam bila u opasnosti. Međutim, njemu su prvo rekli da uopšte nema virus.

Išao je na preglede više puta, ali u Dom zdravlja, ne u kovid ambulantu i rekli su mi da nije ništa. Tada je već bio zaražen. Onda je na njegovo insistiranje i veze dobio da uradi test i bio je pozitivan. U međuvremenu mu se zarazilo i dete staro dve i po godine.

Otišli su u kovid ambulantu, gde su ih primili, ali im rekli da detetu ne smeju da vade krv, pa su ih šetali po bolnici.Dakle, on je tako zaražen vodio zaraženo dete po bolnici, šetali se po hodnicima. Na kraju su ih poslali na pedijatriju, zbog čega je načelnica poludela jer je pedijatrija dezinfikovana i tamo niko ko ima koronu ne bi smeo da uopšte da priđe.

Svi u gradu pričaju koliko su doktori i sestre veoma ljubazni, da trče i rade koliko mogu, ali da je prilično neorganizovano. Ne znaju šta rade, nemaju tačne instrukcije.

Ceo tekst pročitajte na BBC.com





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs