Inicijativa za Požegu: Situacija u Opštoj bolnici u Užicu je pod velom tajne

Img Opšta bolnica Užice, Foto: ZC Užice

Situacija u Opštoj bolnici u Užicu nije sjajna, jer radi malo lekara i medicinskog osoblja, a pacijenata je mnogo, navodi u saopštenju za javnost Inicijativa za Požegu.

Što se zdravstva tiče, Požega je oduvek usmerena na Užice. U Užicu se nalazi Opšta bolnica, čiji su Požežani redovni pacijenti. Takođe, zbog nedostatka porodilišta u Požegi, Požežani se rađaju u Užicu. Isto tako, bolnica na Savincu funkcioniše u sklopu Opšte bolnice Užice.

Tako je i sada, u vreme ove epidemije. Naši sugrađani koji su pozitivni na korona virus, a kojima je neophodno bolničko lečenje, bivaju upućeni prevashodno u užičku bolnicu. Upravo zato je stanje u toj bolnici sfera našeg interesovanja. Užičku bolnicu Požežani sa pravom doživljavaju i kao svoju.

Trenutna situacija u toj bolnici uopšte nije dobra! Ono što posebno bode oči je činjenica da se o tome ĆUTI. U svojim nemuštim obraćanjima i Štab za vanredne situacije i lokalna samouprava daju samo šture podatke. Direktor Zdravstvenog centra Užice, Miloš Božović, u svojim izlaganjima prepunim opštih mesta prezentuje nam ulepšanu stvarnost. 

Inicijativa za Požegu došla je do saznanja da je realno stanje stvari drugačije.

Nigde se u javnosti ne pominje činjenica da je u užičkoj bolnici trenutno 300-350 pacijenata sa upalom pluća, što pozitivnih na korona virus, što negativnih. Sve njih zbrinjava, od prijema do otpusta, PET infektologa, potpomognutih lekarima drugih specijalnosti. Odeljenja na kojima su bolesnici zbrinuti rade sa minimumom medicinskih sestara!

Kvalitetno praćenje obolelih jako je otežano. Zbog toga medicinsko osoblje oboleva brzinom koju je nemoguće nadoknaditi. Nigde se ne objavljuje koliko ljudi je na mehaničkoj ventilaciji i koliko je anesteziologa, koji su jedini stručni da ih prate. Premalo, kako saznaje Inicijativa za Požegu.

Takođe, relevantne informacije do kojih smo došli, ukazuju da je raspodela osoblja u crvenu zonu bila stihijska. Tako su u skafanderima i u životnoj opasnosti završile osobe koje su lečene od karcinoma, hronični bolesnici i ostalo osoblje čiji imunitet nije na nivou koji ovakav angažman zahteva.

 

Nekako je logično da direktor Božović PODHITNO POVEDE RAČUNA o ovakvim stvarima i da javnosti daje blagovremene i tačne informacije. To je njegov posao, a ne da ponavlja fraze koje nam servira vrh države.

Takođe, pitamo požeški Štab za vanredne situacije da li su oni obavešteni o situaciji u užičkoj bolnici i kako je moguće da ništa niste preduzeli po ovom pitanju?

Ovde se ne radi o nadležnosti, hijerarhiji i subordinaciji, već O ZDRAVLJU I ŽIVOTIMA I NAŠIH SUGRAĐANA!

Pitanje za SVE NADLEŽNE RELEVANTNE FAKTORE (kako direktora Zdravstvenog centra Užice, tako i odnosne Krizne štabove, pa i požeški Štab za vanredne situacije):  da li su informacije koje smo dobili od članova kolektiva Opšte bolnice Užice TAČNE?

Shvatite konačno da vaš posao nije da ulepšavate stvarnost, već da sačuvate i ljudstvo i pacijente! Da svi zajedno ne dođemo u situaciju da zaštitnu opremu nema ko da nosi, a da teško oboleli pacijenti budu prepušteni sami sebi!





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs