UNS: Krivičnim zakonikom propisati zatvorske kazne za napadače na novinare i njihovu imovinu

Img Foto: Pixabay.com

Zbog niza napada na novinare i medijske radnike na protestima širom zemlje, Udruženje novinara Srbije (UNS) podneće inicijativu novoj Vladi i Narodnoj skupštini za izmenu Krivičnog zakonika kako bi za svaki napad na kolege bila predviđena kazna zatvora.

UNS traži da novinari i medijski radnici budu izjednačeni po pravima sa drugim profesijama od javnog interesa i podseća da je Krivični zakonik nedavno izmenjen kako bi se povećala bezbednost advokata tako da su za lake telesne povrede advokata ili člana njegove porodice predviđene kazne zatvora od tri meseca do tri godine.

Tim izmenama takođe je uvedeno krivično delo uništavanja ili oštećenja imovine advokata i članova njihovih porodica, a UNS se zalaže da takva zakonska odredba važi i kada je napadnuta imovina novinara i medijskih radnika zbog njihovog posla.

UNS podseća da se 2009. godine izborio da Krivičnim zakonikom ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika pretnjom bude kažnjivo zatvorom, ali smatra da se mora propisati zatvorska kazna i za napadače na novinare na zadatku, bez obzira na težinu nanetih povreda.  

Samo od 7. do 11. jula ove godine dogodilo se 28 slučajeva fizičkog nasrtaja i ometanja rada novinara, fotoreportera i snimatelja.  

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs