Otkriveno devet prevara u korišćenju novca EU u Srbiji

Img Foto: Pixabay

Odeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije (AFKOS) utvrdilo je prošle godine nepravilnosti u korišćenju novca EU u Srbiji u devet slučajeva, navodi se u godišnjem izveštaju o radu Vlade Srbije.

Ovo odeljenje pri Ministastvu finansija je napravilo izveštaje o uočenim nepravilnostima sa preporukama za povraćaj nepropisno utrošenog novca. 

 U toku 2019. godine AFKOS je primio ukupno 18 prijava kojima je ukazano na potencijalne nepravilnosti u postupanju sa finansijskim sredstvima EU. 

Nakon preliminarne analize procenjeno je da 16 prijava spada u nadležnost AFKOS-a, dok je jedna prosleđena Republičkom javnom tužilaštvu na dalju nadležnost i postupanje, a druga je dostavljena Evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara (OLAF). 

Po okončanju postupaka kod 16 administrativnih provera utvrđeno je postojanje nepravilnosti u devet spomenutih slučajeva.

Prema podacima Informacionog sistema za koordinaciju razvojne pomoći u Srbiji (Isdacon), od 2000. do danas EU je izdvojila 4,7 milijardi evra pomoći za Srbiju.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs