CINS: Podaci o nabavci respiratora i broju testova - tajna

Img Foto: Krik.rs

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbio je da novinarima CINS-a dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme jer su strogo poverljivi. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja nam je odgovorilo da podatke o testovima za koronu kojima raspolaže država ne mogu da dostave jer je reč o poslovnoj tajni, objavio je CINS.

Od koga je, kada i za koliko para Srbija kupila respiratore i drugu medicinsku opremu, kao i sa koliko testova za koronu raspolažemo – ovo su informacije koje nadležne institucije kriju od javnosti odbijajući da ih daju novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Naime, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je naveo da su podaci o nabavci respiratora i druge opreme „strogo poverljivi”, a slično je i obrazloženje Ministarstva zdravlja koje broj testova naziva „poslovnom tajnom”.

Tražili smo spisak medicinske opreme – poput respiratora, maski, rukavica – koju je ta institucija nabavila od 12. marta do 15. aprila, kao i informacije od koga, kada i za koliko novca je sve to kupljeno. Posle skoro tri meseca čekanja, umesto odgovora stiglo je rešenje o odbijanju u kojem RFZO navodi da naš zahtev smatra nedopuštenim, piše CINS.

Nakon što je sredinom aprila CINS objavio da su dve javne nabavke za kupovinu velikih količina zaštitnih maski, naočara, sredstava za dezinfekciju i slično, obustavljene nakon donošenja strogo poverljivog zaključka Vlade, uputili smo RFZO zahtev za informacije od javnog značaja.

„Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja (…) kao i dokumentacija o tome su označeni oznakom stepena tajnosti ‘strogo poverljivo’“, ističe se u rešenju.

Opširnije pročitajte na Cins.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs