Zrenjaninci prikupljaju potpise za rešavanje problema vode

Img Foto: Pixabay.com

Građani Zrenjanina danas su počeli masovno da prikupljaju potpise za rešenje vododsnabdevanja u Zrenjaninu, prenosi Danas.

Akcija je organizovana u naselju Ruža Šulman a povod je slab pritisak u mreži ali i činjenica da još uvek nije skinuta zabrana upotrebe pijaće vode iako je novoizgrađeni prečistač vode odavno u funkciji. Od pre dva dana, zbog katastrofalno slabog pristiska vode, zbog čega mnogi nisu imali uslova za osnovnu higijenu, vodosnabdevanje Zrenjanina peuzeo je gradski vodovod i sada je pristak bolji.

-Bolje je sa pritiskom, sada možemo normalno da se okupamo. Jeste da je to ona stara, žuta voda ali je bar imamo. Ne znam kako će ovo rešiti na duže staze, treba nam ispravna voda – objašnjava Nataša Popov.

Među građanima koji potpisuju peticiji je dosta penzionera, kažu da se sećaju mnogo bolje situacije sa vodom u Zrenjaninu.

-Bilo je leti slabijeg pritiiska ali ovako, da nema kupanja, nikada. Dozlogrdila su nam obećanja koje se stalno daju da će problem vode biti rešen. Da znaju, rešili bi do sada – kaće stariji Zrenjaninac.

Akciji su podržali zrenjaninski Fantomi, koji su snimili i objavili na svojoj FB stranici video klip o prikupljanju poštisa za peticiju kojom se traži ispravna voda za sve građane Zrenjanina.

Akciju podržava i Dušan Kokot iz Građanskog rpeokreta, koji kaže da problemi sa vodosnabdevanje predugo traju.

-Taj novoizgrađeni pogon prečistača prati toliko kontroverzi, sada vidimo dkako to izgleda kada ne mogui dovoljne količine vode da se obezbede – kaže aktivista Dušan Kokot.

Uoči vikenda zbog velikog nezadovoljstva potrošača i nesporazuma na relaciji JKP Vodovod i privatni invetsitor pogona prečistača, celokupno vodosnabdevanja grada peuzeo je gardski vodovod.

-Zbog velikog broja pritužbi potrošača naše preduzeće je reagovalo i problem s apritiskom je sada rešen prelaskom na stari način vodosnabdevanja direktno sa bunara. Tražili smo od investitora prečistača da se izjasni da li je u stanju da obezbedi dovoljne količine vode za potrošače – objašnjava Siniša Gajin iz JKP Vodovod, koji prati potpisivanje peticije za vodu.

Zabrana upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu, zbog nedozvoljene količine arsena, na snazi je od 2004. godine. Pogon prečistača privatnog invetsitora izgrađen je pre tri godine ali njegov rad prate brojni prekidi i havarije a ni zabrana upotrebe vode još nije skinuta.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs