Unutrašnja kontrola MUP: Od 537 krivičnih dela 425 sa elementima korupcije

Img Foto: Pixabay

Sektor unutrašnje kontrole u Ministarstvu unutrašnjih poslova podneo je u 2019. godini 212 krivičnih prijava protiv 399 osoba, od kojih je 209 policijskih službenika i drugih radnika zaposlenih u MUP, a najčešći prekršaji su u vezi sa krivičnim delima mita i korupcije.

U izveštaju se navodi da je počinjenih krivičnih dela bilo 537, a da je broj krivičnih dela sa elementima korupcije 425.

Sektor kontrole MUP je jedan deo prijava posvetio konkretnim krivičnim delima koje su počinili pripadnici policije.

Tako je taj sektor podneo šest krivičnih prijava i sedam dopuna protiv dva službenika Odeljenja za upravne poslove PU u Novom Sadu i šest građana zbog sumnje da su izvršili 45 krivičnih dela. U drugoj polovini 2018. godine, osumnjičeni građanin je formirao organizovanu kriminalnu grupu sa ciljem da omogući većem broju lica iz kriminogene sredine dobijanje ličnih dokumenata u kojima su korišćeni podaci drugih lica, za šta je dobijao novac. Ovaj građanin angažovao je policijske službenike, koji su izrađivali lična dokumenta koja nisu odgovarala stvarnom stanju, nakon čega su to predavali licima i pripadnicima kriminalnih klanova, koji su izvršili najteža krivična dela (ubistvo, razbojništvo, distribucija opojnih droga). Policijski službenici su za to dobijali novac u iznosu od oko 3.000 evra za izrađena dokumenta za jedno lice.

Inače, među prijavljenim policijskim službenicima u 2019. godini, najviše je policijskih službenika opšte nadležnosti, njih 68, potom pripadnici granične policije 59, te saobraćajne policije, kojih je 49. Takođe, prijava je podneta i protiv 10 osoba zaposlenih na upravnim poslovima, te protiv devet iz Kriminalističke policije. U izveštaju se navodi da je bilo i tri prijave protiv pripadnika iz Žandarmerije, te dvoje iz jedinice za obezbeđenja, dok je ostalih ukupno devet.

Od ukupnog broja prijavljenih krivičnih dela sa elementima korupcije, kojih je bilo 425, policijci i drugi zaposleni u MUP su izvršili 247 krivilnih dela, dok su građani izvršili 178.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs