Čačanska vlast godinama ignoriše Agenciju za borbu protiv korupcije

Img Foto: Epicentar Press

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je na svom sajtu Tabelu sa podacima o usvojenim Lokalnim antikorupcijskim planovima i formiranim telima za njihovu implementaciju u 145 gradova i opština u Srbiji. Grad Čačak je među sedam jedinica lokalnih samouprava koji, kako se navodi, ''nikada nisu odgovorili na e-mail ili dopis'' koji im je dostavila ova republička institucija.

Do 15. juna, 2020. godine, kada su objavljeni ovi podaci, na upite Agencije za borbu protiv korupcije, pored grada Čačka, oglušilo se još samo šest opština u Srbiji: Prokuplje, Žagubica, Majdanpek, Stara Pazova, Smederevska Palanka i Golubac. Svi ostali su dostavili tražene podatke.

Model, koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije, po kome je trebalo da budu izrađeni i usvojeni Lokalni antikorupcijski planovi i formirana tela za njihovo praćenje i primenu u jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji dostavljen je još 2016. godine, a krajnji rok za završetak svih radnji bio je 30. jun, 2017. godine.

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka je pre godinu dana, uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela, pokrenuo inicijativu za uspostavljanje lokalnih antikoruptivnih mehanizama u gradu Čačku imajući u vidu i obaveze Srbije u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23 koje uključuje i aktivno angažovanje organizacija civilnog društva u ovaj proces. U tom smislu je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zatražen odgovor od svih čačanskih Gradskih uprava na pitanje ‘’kada će u gradu Čačku biti usvojen LAP i osnovano telo za njegovo praćenje?’’. Jedini konkretan odgovor došao je od Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, a potpisao ga je načelnik Nebojša Bežanić.

U odgovoru koji je Centru za monitoring i aktivizam dostavljen 11. decembra, 2019. godine, navodi se da će ‘’izrađen nacrt dokumenta biti uvršten u dnevni red naredne sednice Gradskog veća.’’ Ni šest meseci posle ovog odgovora, Nacrt Lokalnog antikorpcijskog plana se nije  našao na dnevnom redu bilo koje sednice čačanskog Gradskog veća.

Iako je CEMA dobila traženi odgovor u predviđenom roku, ostaje potpuno nejasno kako je moguće da već tri godine lokalna vlast u Čačku  ignoriše upite jedne republičke institucije kao što je Agencija za borbu protiv korupcije. Posebno, imajući u vidu da je takav odnos zabeležen samo kod 7 opština i gradova u Srbiji od ukupno 145 (bez Kosova i Metohije). Možda uzrok leži u tome što je korupcija u Srbiji postala način života i prihvatljiv model ponašanja do te mere da se borba protiv nje smatra besmislenom. Ne čudi što na ovim principima funkcioniše lokalna vlast, ali je veoma zabrinjavajuće da ni odbornici opozicije (osim retkih pojedinaca) ovo pitanje zvanično nisu pokrenuli tokom čitavog četvorogodišnjeg skupštinskog mandata. Sa ovakvim odnosom, kako bi rekla Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za balkanska pitanja, ‘’ u Srbiji je korupcija, praktično, institucionalizovana.’’

 

Na dnu ove stranice možete preuzeti kompletan izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije.

Preuzmite PDF dokument





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs