Aktiviste hapšenje nije uplašilo, nastavljaju borbu protiv rudnika: Ustavni sud ćuti o sednici na temu Projekta „Jadar“

Img Foto: Cemaforum.rs

Sedmoro aktivista iz Udruženja "Ne damo Jadar" pušteno je da se brani sa slobode i protiv njih će biti pokrenute krivične prijave. To je epilog jučerašnje blokade pruge u Loznici, posle najave da će Ustavni sud u četvrtak, navodno, ukinuti odluku Vlade o obustavi projekta "Jadar". Zvanične potvrde o tome iz Ustavnog suda i dalje nema, međutim, aktivisti najavljuju da će se tog dana, ipak, okupiti ispred suda.

Dan kasnije, u Gornjim Nedeljicama uobičajeno. Intervenciju policije u razbijanju njihove blokade pruge Loznica-Zvornik, ne doživljavaju kao razlog da obustave borbu protiv rudnika litijuma.

„MUP je izdao saopštenje da ima osam povređenih policajaca. Evo ja sam pre nekih pola sata dobio informaciju da su trojica naših ljudi povređeni i to sa ozbiljnim povredama“, rekao je Nebojša Petković iz „Ne damo Jadar“.

Tužan dan u Loznici, ocenjuje advokat aktivista iz doline Jadra, protiv kojih su podnete krivične prijave.

„Zlatko Kokanović saslušan je u svojstvu osumnjičenog, satavljaju mu se na teret dva krivična dela – ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom i napad na službeno lice. Nebojši Petkoviću stavlja se na teret napad na službeno lice. A ostalih pet aktivista izjave je dalo u svojstvu osumnjičenih, zbog krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene rednje“, rekao je advokat Dušan Filipović.

Iz Udruženja „Ne damo Jadar“ najavljuju novi protest u četvrtak ispred Ustavnog suda, koji bi tada, navodno, trebalo da usvoji inicijativu Rio Tinto i poništi Odluku o ukidanju prostornog plana Jadar. Iz te kompanije za N1 ne odgovaraju konkretno na pitanje jesu li takvu inicijativu podneli.

„Nakon što je Vlada Srbije stavila van snage prostorni plan posebne namene Projekta „Jadar“, kompanija Rio Sava Eksplorejšn je iskoristila raspoloživa pravna sredstva u skladu sa propisima Republike Srbije. Nemamo nikakvih saznanja niti smo informisani o odlukama Ustavnog suda Srbije kojima se menja status Projekta „Jadar“, kažu iz Rio Tinta.

Iako deo stručne javnosti tvrdi da Ustavni sud ne može istovremeno da razmatra inicijativu Rio Tina i ukine odluku Vlade o obustavljanju Projekta „Jadar“, direktor kampanja Kreni-promeni objašnjava da je takva mogućnost Zakonom o Ustavnom sudu dozvoljena.

„Citiram Član 53, stav 2 – ukoliko Ustavni sud smatra da je pravno stanje potpuno utvrđeno i prikupljeni podaci pružaju pouzdan osnov za odlučivanje, Ustavni sud će direktno odlučiti da li je određeni akt u skladu sa Ustavom i zakonom ili to nije. I ovde je, dakle, to slučaj“, kaže Savo Manojlović.

Ustavni sud, za sada, ćuti. Na pitanje N1 da li je u četvrtak zakazana sednica na temu projekta „Jadar“, odgovor nismo dobili.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs