Prošireno Razvojno savetovalište u Čačku otvorilo svoja vrata za decu

Img Foto: Unicef Srbija

Prošireno i adaptirano Razvojno savetovalište u Čačku svečano je otvoreno, zahvaljujući podršci partnera iz privatnog sektora i lokalne samouprave. Grad Čačak opredelio je prostor za Razvojno savetovalište i uložio više od četiri ipo miliona dinara u adaptaciju, a kompanija IKEA poklonila je nameštaj, opremu i didaktička sredstva.

Ovo je važan dan za nas i ponosni smo što u našem Domu zdravlja deca sa teškoćama i kašnjenjem u razvoju mogu da dobiju podršku stručnjaka na vreme i u prostoru koji je prilagođen njima. Za decu koja pokazuju smetnje u razvoju i njihove roditelje, vreme je ključno. Što se pre ustanovi odstupanje u razvoju i dete dobije odgovarajuću podršku na vreme, povećavaju se mogućnosti deteta da nadoknadi to kašnjenje. U našem gradu pored Doma zdravlja, koji je nosilac ovoga programa, u njegovoj realizaciji kao ravnopravni partneri učestvuju i Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ i „Radost“, kao i Centar za socijalni rad u Čačku. Naša želja je da što veći broj dece iz Čačka i okoline uključimo u inovirani program Porodično orijentisanih ranih intervencija-PORI. Zahvalni smo gradu Čačku koji je prepoznao važnost usluge ranih intervencija za naš grad i u saradnji sa nama dodelio poseban prostor za ove usluge i podržao njegovo kompletno renoviranje. Izuzetno smo zahvalni i UNICEF-u koji je sa svojim partnerima obezbedio neophodnu opremu i nameštaj, da bi naše Razvojno savetovalište danas, u novom prostoru zgrade Medicine rada otvorilo vrata za sve mališane sa kašnjenjem u razvoju i njihove porodice“, izjavio je Direktor doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović.

U Srbiji je svake godine potrebna podrška za 60.000 dece predškolskog uzrasta i njihove porodice u prevazilaženju razvojnih rizika, smetnji i teškoća u razvoju. Kašnjenje u razvoju se kod dece ne prepoznaje dovoljno rano, pa porodice često izgube mnogo vremena tragajući za odgovarajućom podrškom.

Uvođenjem porodično orijentisanih ranih intervencija svakom detetu obezbeđujemo pristup potrebnoj podršci u detinjstvukako bi moglo da ostvari svoje pune potencijale, što je uvek i najveća želja svakog roditelja. Udružili smo snage sa privatnim i javnim sektorom, a UNICEF je obezbedio obuke i sproveo edukaciju stručnjaka po inovativnom modelu zasnovanom na dokazima u nauci. Razvojna savetovališta su sigurno mesto gde svako dete može dobiti podršku i podsticaj da bude svoje, kao i prilike da uči i razvija se sopstvenim tempom. Za nas iz UNICEF-aje to postavljanje jakog temelja za dalji razvoj cele porodice i osnaživanje deteta i mi nastavljamo da radimo na tome da Porodično orijentisane rane intervencije zažive u svih 25 centara okruga koje imaju razvojno savetovalište u Srbiji, poručila je Mila Vuković-Jovanović savetnica u Programu za zdravlje i rani razvoj u UNICEF-u u Srbiji.

Uspeh Porodično orijentisanih ranih intervencija oslanja se na podršku čitavog tima stručnjaka - pedijatara, psihologa, logopeda, defektologa, socijalnih radnika i drugih, ali i na vaspitače u vrtićima. Svi oni pomažu roditeljima da ojačaju roditeljske veštine, kao i da brinu o sebi i neguju partnerske odnose koji su ključni da dete dobije podršku koja je osnova za detetov napredak i čitav život.

Ulaganje u najranije godine života deteta je dokazano najisplativija investicija za zdravlje i budućnost društva i zato smo još 2016. godine usvojili Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu.Ovim Programom predviđa se da u svakom okrugu postoji makar jedno razvojno savetovalište koje pruža podršku porodicama dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju, uzrasta do šest godina. Otvaranje Razvojnog savetovališta u Čačkuje korak napred u ostvarenju našeg plana da Razvojna savetovališta zažive u 25 okruga u Srbiji. Zahvalni smo UNICEF-u na posvećenosti, gradu Čačku koji je prepoznavši značaj ove usluge prenamenio ovaj prostor i prilagodio ga deci sa kašnjenjem u razvoju,podršci koju su dale porodične kompanijesa lokala, kao i kompanija IKEA. Ovo je pravi primer zajedništva i nadam se da će ovakav model povezivanja postati standard“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Doc dr Aleksandar Stefovski.

UNICEF, u saradnji sa relevantnim ministarstvima nadležnim za zdravlje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, radi na tome da se proširi mreža Razvojnih savetovališta u kojima timovi obučenih stručnjaka deci sa kašnjenjem u razvoju i njihovim roditeljima pružaju podršku.

Samo prošle godine podršku za rano prepoznavanje kašnjenja u razvoju i rane intervencije dobilo je 3.360 dece. U Subotici, Kraljevu, i Rakovici adaptirana su i kompletno opremljena razvojna savetovališta koja su potpuno osposobljena i za rad na terenu, a usluge porodično orijentisanih ranih intervencija zaživele su u čak 19 gradova i opština.

Prošle godine je i Razvojno savetovalište u Rakovici dobilo na poklon kompletan nameštaj prilagođen deci sa smetnjama u razvoju, od kompanije IKEA.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs