Svi za Čačak: Neobjavljivanje konačnih rezultata izbora – dokaz da je opozicija pobedila

Img Foto: Cemaforum.rs

Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Violeta Marković ocenila je danas da neobjavljivanje konačnih rezultata Gradske izborne komisije (GIK) sa loklanih izbora u tom gradu i "skrivanje" zapisnika o uvidu predstavnika opozicije i Gradske uprave u birački materijal, "krunski dokaz" da je opozicija pobedila u Čačku.

„Da nije tako, oni bi te zapisnike objavili“, rekla je Marković na konferenciji za novinare.

Marković je dodala da je podnela zahtev Gradskoj upravi, pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, da joj dostave zapisnike koje su napravili prilikom uvida u birački materijal posle izbora, koji su izvršili zajedno sa predstavnicima opozicije, ali da joj ti zapisnici nisu dostavljeni.

Uvid u birački materijal posle izbora izvršila je opozicija zbog sumnje da su izbori pokradeni i tada su, prema njihovim rečima, ustanovili brojne nepravilnosti, ali službene beleške sa tog uvida predstavnici Gradske uprave nisu dostavili GIK, što su bili u obavezi.

Viši sud u Čačku je usvojio tri prigovora od ukupno osam prigovora opozicije i naložio GIK da ponovo pregleda birački materijal sa više biračkih mesta, ali je GIK odbila da to uradi.

U koaliciji „Svi za Čačak“, koju pored Narodne stranke, čine i Nova Srbija, Pokret poljoprivrednika Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, kažu da su pre dva dana nadležnim državnim organima predali 15. žalbu na rezultate lokalnih izbora u tom gradu.

Prema njhovim rečima, od završetka lokalnih izbora u Čačku, koji su održani 2. juna, opozicija svaki drugi dan predaje po jednu žalbu državnim organima.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je prošlo više od mesec dana od lokalnih izbora u Čačku, da konačni rezultati još nisu proglašeni i ocenio da GIK „nije bila sposobna“ da sprovede te izbore, zbog čega je zatražio smenu njenih članova iz redova vladajućih stranaka.

„Čačak je ušao u najcrnje dane u svojoj istoriji. U gradu ima puno problema, pola grada nema vode, izvršitelji vršljaju, rade šta hoće, protivgradna zaštita na nuli, a mi ne znamo ko nam je gradonačelnik, ne znamo da prebrojimo rezultate izbora. Brukamo se“, rekao je Ilić.

Prema preliminarnim rezultatima GIK, koalicija okupljena oko SNS osvojila je 40 mandata u Skupštini Čačka, koja ima ukupno 75 odborničkih mesta, a pet opozicionih lista imaće ukupno 34 odbornika.

Ruska stranka, koja je osvojila jedan odbornički mandat, posle izbora je saopštila da podržava SNS.

Opozicija u Čačku tvrdi da je pobedila, da je uvidom u izborni materijal utvrdila da koalicija okupljena oko SNS nije osvojila 55,2 odsto glasova, već 48,32 odsto, a da je Ruska stranka ostala ispod cenzusa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs