Smeće iz Čačka gomila se na livadi u blizini naselja: "Pacovi i lisice oko kuća, jata čavki i gavranova“:

Img Foto: printscreen N1

Zbog požara na deponiji Duboko kod Užica, grad Čačak dva meseca nema gde da otprema smeće. Posle privremenog odlaganja u Kraljevu i Kniću, doneta je odluka da se otpad ponovo skladišti na transfer stanici u blizini Čačka. Ali, otpad se gomila na livadi. To je izazvalo nezadovoljstvo stanovnika tog dela grada.

Meštani čačanskog naselja Prelići koje se nalazi odmah pored deponije, pričaju da se nesnosan smrad širi sa nje. Mislili su da je deponija u njihovoj blizini postala davna prošlost. Ali, vratila se. I to u još gorem obliku. Najgore je kažu kada je vrućina.

„Zadnja dva meseca je nesnošljivi smrad. Nikada imao imali ovoliko lisica i pacova oko kuća. To je katastrofa“.

„To je jedan užas. To su jata čavki i gavranova koji lete. Užas videti“.

“Oko pedeset godina je 112 hiljada ljudi lagerovalo deponiju. Sada je ovo klasičan primer da gradska uprava formira divlju deponiju umesto da utiče da do toga ne dolazi na teritorija grada Čačka”, kažu građani sa kojima smo razgovarali.

Otpad se ponovo istovara na beton i asfalt. Ispostavilo se da je tako nastala najveća divlja deponija u ovom delu Srbije.

„Ovo je divlja deponija za koju bi neko morao da odgovara, zbog načina na koji je nju napravio. Grad nije imao rešenje posle situacije sa deponijom Duboko. Ali ni pre toga nisu imali rešenje, šta raditi ako dođe do ovakve situacije, da ima rezervni varijantu i ne dozvoli pravljenje ovakve divlje deponije, kao što je u ovom trenutku napravljena”, kaže za N1 Dragan Bisenić iz GG „Čačak je naš“.

Požar na deponiji Duboko izbio je početkom maja i gašen je nedeljama. Međutim, još nije bezbedno da se otpad masovno odlaže, već to samo može činiti grad Užice.

Trenutno je na ovom mestu nagomilano oko 5.000 tona otpada. Iz JKP Komunalac nisu odgovorili za N1 zašto se otpad gomila pored transfer stanice, i kakav je plan za odvoženje smeća.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs