Pašalić: Hitno rešavati probleme zaštite životne sredine

Img Foto: Pixabay.com

Problemi poput prenaseljenosti, smanjenja klasičnih izvora energije i ograničenih zaliha hrane, opasnosti od radioaktivnog zračenja, nestajanja ekosistema i slično, dovode do toga da zaštita životne sredine postaje prioritetno pitanje koje hitno treba rešavati, upozorio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine.

Zoran Pašalić ističe da razvoj nauke i tehnologije, korišćenje novih izvora energije, izgradnja velikog broja industrijskih postrojenja i razvoj velikih urbanih sredina, nose sa sobom opasnost od štetnih posledica po životnu sredinu. Nesporno je, navodi u saopštenju Pašalić, da su u Srbiji poslednjih godina uloženi veliki napori na izgradnji adekvatnog i efikasnog programa održavanja, razvoja, unapređenja i zaštite životne sredine.

"Donošenjem velikog broja ekoloških zakona naša zemlja se približila državama koje su svoje ekološke propise uskladile sa nizom međunarodnih akata. Međutim, i dalje se stiče utisak da evropski trendovi u ovoj oblasti još uvek nisu u dovoljnoj meri promovisani i zastupljeni u domaćem zakonodavstvu, niti primenjivi u sudskoj praksi", ocenjuje zaštitnik.

U 2019. godini Zaštitnik građana je primio 40 pritužbi iz oblasti zaštite životne sredine, što i dalje predstavlja oko jedan odsto svih primljenih pritužbi. Zaštitnik građana je pokrenuo postupke po sopstvenoj inicijativi povodom novih požara na deponiji Vinča, zagađenja reke Lupnjače i Zapadne Morave u Čačku, kao i zagađenja Velikog bačkog kanala.

Smatra da je potrebno da se u Srbiji uspostavi održiv sistem zaštite životne sredine, koji mora biti uključen u ostale politike i sektore. Dodaje, da se na taj način obezbeđuju preduslovi za bolje zdravlje i bolji kvalitet života građana, očuvanje prirodnih resursa i konkurentnu privredu.

"Prethodnih godina Zaštitnik građana je iz oblasti zaštite životne sredine primao pritužbe zbog zagađenja vode, vazduha i zemljišta, neprijatnih mirisa, buke i vibracije, nepravilnog odlaganja komunalnog otpada, lošeg kvaliteta vode za piće, kao i zbog nezadovoljstva postupanjem inspekcijskih organa na prijavu pojedinaca ili grupe građana", ukazao je Pašalić.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs