Građanski ekološki pokret zahteva obustavljanje radova na Fruškoj gori

Img Foto: wikipedia

Građanski ekološki pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ podneo je prijave nadležnim inspekcijama i institucijama, u kojima zahteva stručan nadzor i obustavljanje svih daljih radova na području Fruške gore, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Navodi se da je na Fruškoj gori protivpravno postavljena ograda oko hektara Nacionalnog parka, uključujući i jedan od najlepših vidikovaca na toj planini.

„Reč je o nezakonitim radnjama koje imaju negativan uticaj na zaštićeno područje prirode, na zaštićene i strogo zaštićene biološke vrste, kao i o radnjama koje lokalnom stanovništvu, planinarima i turistima ograničavaju slobodno korišćenje javnog puta i javnog dobra“, piše u prijavi.

„Molimo vas da donesete hitnu meru obustave svih daljih radova, do sačinjavanja konačnog izveštaja i donošenja konačnog nalaza o utvrdjenom stanju i merama prema subjektima koji će biti predmet nadzora“, traži u prijavi Građanski ekološki pokret „Odbranimo šume Fruške gore“.

Prijava je podneta Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i Opštini Beočin.

Dodaje se da je postavljena kapija na javno nekategorisanom putu, čime je „onemogućeno slobodno kretanje stanovništva i turista“, kao i da je uništena tradicionalna turistička staza žute markacije, koja povezuje fruškogorske lokacije Novi Rakovac i Zmajevac, tako što je prekinuta postavljanjem ograda i kapija u blizini brda Kesten.

Navodi se da su ogradama obuhvaćene i parcele u javnom vlasništvu, kojima sada nije moguće prići.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ saopštio je da se veoma intenzivnim postavljanjem ograda koje nisu primerene okruženju Nacionalnog parka Fruška gora, otežava kretanje životinja i remeti uspostavljena ravnoteža i da je velika verovatnoća da će izvedeni radovi imati veoma štetne posledice po biljni i životinjski svet dela nacionalnog parka.

Opširnije pročitajte OVDE.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs