U Čačku rekordan broj nepokretnih glasača

Img Foto: Ozon press

Na konferenciji za medije predstavnici izborne liste „Svi za Čačak“ izjavili su da je tokom pregleda izbornog materijala uočeno više činjenica koje osporavaju legalnost proteklih izbora i dovode u sumnju da je koaliciona lista aktuelne vlasti ostvarila pobedu na izborima.

Kao primer istakli su da je biračkom mestu u Pridvorici pojedincima bilo dozvoljeno dvpstruko glasanje i kod kuće i na biračkom mestu, da je bilo biračkih mesta na kojima je u glasačkim kutijama evidentirano više listića nego što je upisano u evidenciju biračkog spiska, od 988 navodno nevažećih listića nekoliko desetina ih je zapravo važećih sa jsno izraženom voljom glasača čiju listu podržava.

– Svojim izjavama gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izazvao je veliki revolt javnosti a Čačak doživeo duboko podeljenost koje ranije nikada nije bilo. Prvi čovek ovog grada treba da prijavi službi državne bezbednosti, službi policije, tužilaštu, ako ima konkretne podatke da strani faktor preko Čačka destabilizuje državu, optužujući kompletnu opoziciju da učestvuje u tome. Takve tvrdnje mora da potkrepi činjenicama a ako sve to izmišlja on je najveći faktor destabilizacije u ovom gradu i on svađa Čačane međusobno. Ta tvrdnja da rušeći njega rušimo državu je bolesna, nema on tapiju na to da voli državu i voli Čačak više nego bilo ko u ovom gradu. Dakle oni su izgubili izbore, to što su varali, to što smo mi videli na svih 104 biračka mesta, ja odgovorno tvrdim na osnovu onog materijala koji smo videli i koji bi trebalo da dođe na Gradsku izbornu komisiju, pa neka odluče kako odlučei tamo imaju većinu, ja odgovorno tvrdim da je opozicija u Čačku pobedila sa nekoliko procenta – kaže Antonela Luković (Nova Srbija).

Svoja zapažanja o kontroli izbornih rezultata izneo je nekadašnji gradonačelnik Čačka i ministar u Vladi Srbije, Velimir Ilić.

–  Jakša je kao neki Rus, a njegova žena i sin članovi Gradske izborne komisije. Porodica Jakšić je cela Partija Rusa. Prošli cenzus. Oni sigurno nisu prošli cenzus. To je sigurno. Kad se sve prouči i pogleda, vidi se da nisu prošli cenzus. Ali trebalo je u Gradskoj izbornoj komisiji da nacifra procenat 1,06%za tu listu, da ispadne da su prešli cenzus. Prema tome, činjenice postoje. Da nema činjenica, dali bi oni zapisnik. Šta smo radili 24 sata i sledeći dan, pregledajući izborni materijal ako nema zapisnika. Kao pre 24 godine. Tada je bio protest zato što su bili pokradeni izbori kao što su i sada pokradeni izbori. I zbog toga je bio protest. Nikakav strani faktor. Koštulica je dobio izbore, nisu hteli da priznaju, veštački su montirali isto ovako, ista tehnologija, u gradskoj skupštini u Beogradu i u skupštini Srbije. I zbog toga se narod digao. Među njima smo vodeći bili mi, a ja sam bio vođa tog rušilačkog faktora pre 24 godine. E pa ja ću i danas da budem vođa rušilačkog faktora, da se sruši jedna lopovska ukradena vlast. Pobedila je opozicija.

Na okolnost da je među onima koji su glasali kod kuće bilo enormno mnogo onih koji su navodno „nepokretni“ Ilić je rekao sledeće:

– Mi bi bili ovde neke se seka perse kad bi dozvolili da ovo ovako prođe. Onda ne treba i da postoji opozicija. Ako ovo prođe, opozicija treba da ide kući. Opozicija ne sme da dozvoli da se lopovska vlast, stvorena na ovaj način, konstituše. I mi ćemo učiniti sve da do toga ne dođe. I oni koji sede u opštinskoj upravi pravdaju se, nismo mi. Mi s tim nemamo veze. Neki će da podnesu i ostavke ako treba, nude, sve živo itd. Prema tome, na silu ne može ništa. Prijaviti da od izašlih na glasanje njih 8% su nepokretni u jednom gradu kao u Čačku, ljudi to nije normalno. Predložio sam. Evo Lekarska komisija da obiđe te nepokretne. Evo mi imamo lekare. Nek daju i oni lekare da obiđu te ljude, da vidimo ko su ti nepokretni. Ta nemoguće dab u jednom seocetu, kao što su Mršinci, na primer, ima 27 nepokretnih birača, a u drugom nekom selu još više – 34. Ako imamo toliko nepokretnih ljudi, da vidimo o čemu se radi. To je neka epidemija. Nažalost, jedan od tih nepokretnih radi kod mene svaki dan dolazi na rad u voćnjaku. Uredno dolazi u nadnicu, ali je nepokretan da glasa. On mi kaže da ga je unuk odvezao na glasanje, a oni posle opet došli kod njega kući da glasa i rekli nema veze što si jednom već glasao, glasaj opet.

Ilić je rekao i da je razgovarao sa gradonačelnikom Todorovićem.

– Rekao sam mu da ne pokušava da konstituiše skupštinu dok se ovo ne reši. Ovo mora da se reši. Ti si izgubio izbore. Idi lepo u Gornju Gorevnicu, pomogni malo tati na imanju. Pomogni nekome, radi nešto. Pošto kod Kola neće više da te prime, to je sigurno. Jer kažu da su se oslobodili tebe. Takav ti je sudbina. Mi ćemo ući u skupštinu i nećemo dozvoliti da nam ukradete mandate.

– Dobili smo po zakonu pravo na uvid u birački materijal, ali su nam onda vezali i oči i uši i ruke na leđa, nismo mogli da imamo olovku, nismo mogli da beležimo, morali smo sve da pamtimo, nismo mogli da fotografišemo, sve je bilo zabranjeno, osim što smo pronalazili  lopovluke i te lopoluke prezentovali ljudima koji su bili ispred te lopovske organizacije prisutni kao beležnici. Zamislite da neko ko napravi po zakonu uvid u zapisnike i u glasački materijal nema pravo na zapisnik, na službenu belešku o nađenom stanju, o faktičkom stanju. Još jedna dosetka od ranije aktualnih vlasti u Srbiji je da se onaj zapisnik koji se potpisuje na biračkom mestu sa potpisima svih članova biračke komisije na istom listu gde se nalaze i brojevi glasova, sada nalazi u dva primerka, na jednom su ti rezultati, a na drugom se potpisuje. Dakle, potpuno unapred pripremljena priča kako lagano izvući jedan list zapisnika koji se sastoji iz dva dela, ukrasti i napisati ono što vam je bolje. Dakle, to vam je omogućeno zakonom i vi niste ni to umeli da iskoristite na elegantan način, da ukradete, a da mi ne primetimo – rekao je prvi sa liste „Svi smo Čačak“ dr Aleksandar Radojević.

I šta sada kada je vlast uhvaćena u izbornoj krađi.

– Mi kao opozicija nećemo sedeti s krštenih ruku, sve ovo što je vidjeno, nađeno, biće i procesuirano koliko god to budu dozvoljavali nadležni državni organi, a ako ne dozvole, postoje i načini da se reaguje na nedozvoljavanje isterivanja pravde. Postoji pravda sa dva kraja. A postoji i motka sa dva kraja. Tako da ćemo se ćerati dok ne isteramo istinu i dok o toj istini ne obavestimo građane. I još jednom da pomenem, samo zbog prethodne konferencije za štampu, ja sam rekao da je vlast u situaciji sa ovim pokradenim delom glasova osvojila petinu, a ne trećinu od svih punoletnih. Dakle, od pet samo jednu petinu, a ne jednu trećinu. A i sa tom jednom petinom niste kadri da rukujete pošteno, a kamoli sa ove ostale četiri petine koje nisu nikako za vas – zaključio je dr Radojević.

Izvor: Ozon press

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs