N1: Kako je fantomska firma bez zaposlenih došla do najatraktivnijeg zemljišta na Novom Beogradu

Img Foto: Printscreen N1

Dobijaju investitori priliku da ruše kulturna dobra, ali i da jeftino kupe zemljište na kome onda zarađuju enormne iznose. Tako je i zemljište Industrije mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu prodato za 70 miliona evra. Kupac je, ispostaviće se, fantomska firma.

Zemlja na 33 hektara – više nije gradska. Nekadašnji Titov gigant otišao je u ruke firme ABL Solvent.

„Radi se o pljački veka“, tvrdi Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Za svega 70 miliona evra, Davor Macura kupio je nekada svetski priznatu novobeogradsku fabriku mašina i traktora. Istina, bila je u dugovima i otišla budzašto.

„Tako da je on stekao za bagatelu 33 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta u Beogradu. Ako pođemo od toga da hektar građevinskog zemljišta vredi minimum 10 miliona evra, a verovatno vredi i mnogo više, dolazimo do proste računice da zemlja koju je gospodin Macura stekao vredi preko 330 možda i čitavih pola milijarde evra“, navodi Jovanović.

Novom vlasniku to je omogućio nedavno usvojen Zakon o planiranju i izgradnji, kome su se pojedini poslanici protivili.

„Taj zakon je zapravo bio paravan da SNS svojim prijateljima i režimskim partenrima omogući da na vrlo jeftin način, ispod tržišne cene, dođu do određenih lokacija“, objašnjava Danijela Nestorović, narodna poslanica i advokatica.

Biznismen Davor Macura, koji u svom vlasništvu ima banku – lokaciju IMT-a dobio je na korišćenje. Zahvaljujući zakonu dobio je benefit.

„Onog trenutka kada vi to nešto date na korišćenje vrlo je izvesno da će taj čovek predajom zahteva za konverziju zemljišta postati vlasnik i onda kao vlasnik ima pravo po Ustavu Srbije da raspolaže svojom imovinom na način koji on želi“, kaže Nestorović.

A Macura želi, kako prenose pojedini mediji, da na 33 hektara gradi nebodere, više od 5.000 stanova, ali i komercijalni prostor. Firma ABL Solvent osnovana je 2012. godine. Registrovana je kao mikro firma – bez zaposlenih.

Podaci APR-a pokazuju da se firma ABL Solvent nalazi u Ugrinovačkoj 212 u stanu broj 53. Interfon nema oznaku te firme, mi smo zvonili, ali se niko nije oglasio.

„Sve što može da se vidi na APR-u govori zapravo da je reč o fantomskoj firmi. Zapravo na taj način, kroz te fantomske firme se peru, pa mogu slobodno da kažem i građana i ove države“, rekla je Danijela Nestorović.

Čime se tačno bave, koje prihode ostvaruju i šta će sve da „nikne“ na zemlji IMT-a od ABL Solventa nismo uspeli da saznamo, jer nisu odgovorili na naš upit.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs