Šta sve predviđa Memorandum o rudarstvu koji su potpisale Srbija i Kina?

Img Bor Foto: Cemaforum.rs

Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva, koji je potpisan prilikom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, predviđa koordinaciju Beograda i Pekinga u oblasti geo-istraživanja, odnosno ranu detekciju i procenu kapaciteta mineralnih i drugih geoloških resursa. Dodatno, podrazumeva i razvoj i unapređenje informacionih sistema iz oblasti geologije i rudarstva.

Najavljena je i saradnja akademskih i istraživačkih institucija u ovoj oblasti, kao i saradnja nacionalnih institucija iz oblasti geologije i rudarstva kroz zajedničko učešće u međuvladinim telima.

Ova saradnja će se, kako se navodi u memorandumu, ostvarivati kroz bilateralne posete, razmenu poseta i obuku stručnjaka iz oblasti geoloških istraživanja i rudarstva i zaposlenih u državnim i drugim institucija, realizaciju zajedničkih projekata, zajedničkih seminara, kao i kroz druge oblike saradnje koji mogu uzajamno biti dogovoreni između strana.

Podaci i informacije koji budu dobijeni kroz realizaciju zajedničkih projekata, kao i naučni i tehnološki rezultati projekata saradnje koji se budu sprovodili u okviru ovog Memoranduma će se objavljati ili čuvati u tajnosti, u skladu sa sprorazumom o saradnji koje su obe strane postigle pre sprovođenja svakog pojedinačnog projekta, predviđa memorandum. 

Oblasti saradnje između dve države biće i „razmena iskustava“ koja se odnose na „primenu savremenih tehnologija“ u oblasti geoloških istraživanja i održive eksploataacije mineralnih sirovina, sanacije i rekultivacije degradiranih površina, primene zelenih izvora energije, geoloških eksperimenata i testiranja.

Još neke od oblasti u kojima će sarađivati Srbija i Kina su i poređenje nacionalnih politika i razmena iskustava u realizaciji strateških ciljeva u rudarskom sektoru, usvajanje najboljih praksi, promociju „rudarske vizije“, unapređenje odgovornog i održivog rudarstva, kao i unapređenje „životnih uslova lokalnih zajednica sa posebnim osvrtom na zdravlje i bezbednost ljudi u sredinama zahvaćenim eksploatacijom“. 

Prilikom boravka kineskog predsednika u Beogradu, Srbija i Kina potpisale 28 dokumenata o saradnji.

Jedan od njih je i Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine.

Memorandum, čije odredbe ne proizvode obaveze po međunarodnom pravu, već, kako se navodi u samom dokumentu, imaju za cilj da doprinesu produbljivanju i jačanju bilatralnih odnosa, potpisali su ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i Vang Guangua (Wang Guanghua), ministar prirodnih resursa Narodne Republike Kine.

„Glavni cilj ovog memoranduma je promovisanje, unapređenje i proširenje saradnje između strana (Kine i Srbije) u oblasti geologije, rudarstva, sanacije i rekultivacije degradiranih površina, primene zelene energuje, zaštite životne sredine, razmene informacije i saradnje naučnih i stručnih institucija, zajedničkih diskusija i konsultacija na visokom novu, kao i kroz razvoj potencijalno novih zajedničkih projekata“, piše u dokumentu koji je Nova ekonomija dobila putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Memorandum, kako se navodi, ostaje na snazi pet godina i može biti produžen pet godina uz obostranu pisanu saglasnost obe strane.

Takođe, navodi se i da svaka od strana može u bilo koje vreme može raskinuti ovaj memorandum dajući šast meseci ranije pisano obaveštenje drugoj strani.

Izvor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs