Savo Manojlović pozvao opoziciju da napusti parlament i krene u građansku neposlušnost

Img Foto: Cemaforum.rs/arhiva

Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni pozvao opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Manojlović je dao rok opoziciji od 24 sata, odnosno do sutra u 10 sati ujutro da donese odluku.

U slučaju da se opozicia složi oko ovog pitanja on je najavio veliku građansku neposlušnost od subote.

„Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i na Opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta, napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način“, pozvao je Manojlović.

On je istakao da ovo što se sada dešava sa prekrajanjem zapisnika jeste direktna razlika između autokratije i diktature.

„Sutra u 10 treba da imamo jasnu odluku da li imamo potpuno delegitimizovanu vlast, kako bismo u subotu mogli da uđemo u potpunu građansku neposlušnost sa građanima.

„Nemamo vremena da pričamo ko je ranije bio kriv, da šetamo dva meseca“, poručio je Manojlović.

On je kazao da ovaj poziv objedinjuje i one političke opcije koje su govorile da na izbore ne treba izlaziti zbog fotelje, ali i one koje su govorili da se na izbore izlazi da bi se borili institucionalno.

„Vraćamo fotelje jer se krade ono što smo kroz institucije izborili“; poručio je Manojlović.

Dodao je da to znači ono što su govorili principijelno, a to je da se ne može sedeti u parlamentu i pozivati na građansku neposlušnost.
Precizirao je da se poziv za napuštanje parlamenta odnosi na Grad Beograd, Niš, Opštinu Novi Beograd, ali i republički parlament, jer kao je istkaao, suština legitimisanja vlasti je republički parlament.

„Kada nemate opoziciju u parlamentu onda imate diktaturu“, rekao je Manojlović.

Kazao je da za subotu i građansku neposlušnost, koju najavljuje, imaju plan.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs