Demokratija i vladavina prava u Srbiji znatno opali od 2012.

Img Foto: Pixabay.com

Građane Srbije očekuju izbori u atmosferi potpune izvesnosti – što ne bi trebalo da se dešava u demokratskim društvima. Jedino je neizvesno ko će od manjih opozicionih stranaka uspeti da se uopšte kandiduje, a onda i da pređe cenzus koji je tako naprasno spušten, piše Danas online.

Čini mi se da je to sa cenzusom nekako prošlo ispod radara većini građana. Cenzus nije bio „izborni uslov“, nego mnogo više od toga – promena izbornog sistema nekoliko meseci pred same izbore. Takođe, ispod radara građana su i prebrzo skupljanje potpisa od strane pojedinih izbornih lista – ističe u razgovoru za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans (EWB).

 

Naš sagovornik smatra da dokle god ne postoji jednako vreme posvećeno vlasti i opoziciji, makar u predizbornom programu na nacionalnim frekvencijama, dokle god ima pritisaka na zaposlene u javnim preduzećima da sakupe kapilarne glasove, dokle god vlast zloupotrebljava javne resurse u kampanji, izbori neće biti slobodni.

– Iako se vlast obavezala da sve ovo neće raditi u dijalogu kojim su posredovali evropski parlamentarci, ne vide se pomaci u praksi. I ne smemo da zaboravimo da ovi izbori i ne mogu biti pravi lakmus papir za fer i slobodnu utakmicu, jer najstarija proevropska stranka zajedno sa najvećom opozicionom koalicijom ne učestvuje na njima – ukazuje Štiplija.

Prema njegovom mišljenju, dok nas do izbora očekuje velika izvesnost, nakon izbora nas očekuje velika neizvesnost.

– Očekujem da će opozicija nastaviti da insistira na izbornim uslovima. Takođe, očekujem povećan fokus EU na stanje demokratije u Srbiji, povećane pritiske na rešavanje statusa Kosova i pripreme za predsedničke izbore. Do čega će sve to dovesti, ne bih prognozirao. Sačekaćemo reakcije EU, OEBS-a, šestomesečni izveštaj za poglavlja 23 i 24, izveštaj Evropske komisije na jesen, pa ćemo moći da se upustimo u dalje prognoze – navodi Štiplija.

Portal EWB analizirao je odgovor Vlade Srbije napisan na čak 18 strana međunarodnoj organizaciji Fridom hausu, po kojem je Srbija pala u „hibridne režime“. EWB tvrdi da izveštaji na koje se pozvala srpska vlada pokazuju još crnju sliku demokratije u Srbiji.

– Kada pogledate Vladin odgovor, vidite da u njemu piše da je Bertelsman fondacija, koja za razliku od Fridom hausa Srbiju još nije spustila u nižu kategoriju, za Vladu Srbije „nezavisni i nepristrasni tink tenk“, odnosno istraživački centar. A zatim, u izveštaju tog „nezavisnog i nepristransnog tink tenka“, možete pročitati izrazito oštre ocene stanja demokratije u Srbiji. I to ne ocene napisane diplomatskim jezikom, kakve recimo imamo u izveštajima institucija EU. Ovde crno na belo piše da predsednik ima uticaj na sve druge grane vlasti, što ugrožava institucije i vladavinu prava, da na izborima postoji medijska neravnoteža i pritisci na glasače, da su „nezavisnost i politički pluralizam medijskog sistema opali poslednjih godina“ – objašnjava Štiplija.

Kako dodaje, demokratija i vladavina prava u Srbiji su znatno opali od dolaska ovog režima 2012. godine.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs