UNS traži međunarodnu zaštitu zbog zabrane distribucije srpske štampe na Kosovu

Img Foto: Pixabay.com

Udruženje novinara Srbije (UNS) najavilo je danas da će obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, OEBS i komesarku za ljudska prava Saveta Evrope Dunju Mijatović o odluci Prištine da zabrani distribuciju štampe iz centralne Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

Udruženje je pozvalo vlasti u Prištini da bez odlaganja obezbede slobodan protok srpskih štampanih medija nakon što su zabranile ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“.

„Zabranom srpske štampe na Kosovu i Metohiji grubo se krši pravo na slobodno informisanje garantovano međunarodnim dokumentima, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a njihova distribucija mora biti oslobođena svih političkih ograničenja“, stoji u saopštenju.

Navodi se da takvo nametanje prepreka distribuciji „ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu i Metohiji“.

Iz UNS-a su podsetili da srpski listovi nisi stizali na Kosovo i Metohiju od novembra 2018. do aprila 2019. godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na Kosovu i Metohiji, rekao je ranije za UNS da kosovski carinici na prelazu Jarinje od juče ne dozvoljavaju dostavu novina iz centralne Srbije, pozivajući se na uredbu vlade u Prištini.

Dodao je da je otkazana sutrašnja isporuka štampe iz centralne Srbije.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs