Ombudsman kontroliše REM zbog SNS spota sa devojčicom

Img Foto: Media centar Beograd

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada REM-a i to, kako je saopšteno, nakon saznanja da postoji sumnja da su jednim od emitovanih video spotova povređena prava deteta, prenosi Nova.rs.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je zatražila od REM-a da dostavi podatke o tome koje kontrolne mere i radnje je preduzelo to telo povodom sumnji da je došlo do povrede prava deteta emitovanjem medijskog sadržaja.

Takođe, zatraženo je i da REM dostavi podatke o tome da li su, kada i koji pružaoci medijskih usluga obavestili REM o tome da je podneta pritužba zbog nepoštovanja pravila o zaštiti maloletnika, kao i da li je, kada i koji pružalac medijskih usluga podneo zahtev REM-u za davanje mišljenja o usklađenosti programskog sadržaja sa Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

Stojanović je od REM zatražila i odgovore na pitanja da li je to regulatorno telo ispitalo da li je emitovani medijski sadržaj u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, kao i sa Zakonom o elektronskim medijima i Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, o čijem sprovođenju se stara REM.

REM-u je dat roku od 15 dana da se izjasni o svim pitanjima, kao i o merama i radnjama koje planira da sprovede ukoliko to do sada nije učinio. Po sopstvenoj inicijativi, a u cilju preduzimanja mera iz svojih nadležnosti i zaštite najboljeg interesa deteta, Stojanović je zakazala i neposrednu kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada REM-a za utorak 2. jun 2020. godine.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs