Janković: Nedopustiv govor u javnosti vodi ka napadima

Img Foto: ravnopravnost.gov.rs

Napad na lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovća pokazuje dokle može da dovede nedopustiv govor u javnom diskursu, ocenila je doskorašnja poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

“Evo do čega dovodi ta diskriminacija, stigmatizacija, označavanje ljudi neprijateljima, izdajnicima. Nije bitno da li to dolazi sa pozicije vlasti, iz opozicije, ili međusobno u opozicini, ili između vlasti i opozicije”, rekla je Janković za Radio televiziju Srbije. 

Kako je rekla, izbori su prilika da se pokaže medjusobna tolerancije i razumevanje. Komentarišući navode Igora Jurića, osnivača Fondacije Tijana Jurić, ona je rekla da odgovor o tome da li postoji političar pedofil, treba da pruže nadležni ograni i da je javnost uznemirena. Janković je naglasila da ima puno razumevanje za strah i deleme Jurića kao i da je neophodno da se dobije konačan odgovor o njegovim navodima.

 Prema njenim rečima, “nedopustive reči, uznemiravajući govor u drastičnim slučajevima vode direktno u nasilje”. Ona je rekla da je institucija na čijem je čelu bila osudjivala i nedopustiv govor Trifunovića nekoliko puta.

“Mi smo blagovremeno ukazali do čega dovodi nedopustiv govor u javnom diskursu, do drastičnih slučajeva diskrinacije pa i nasilja”, rekla je Janković kojoj je nedavno istekao mandat. 

Stefanović: Napadač na Trifunovića poznat policiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je muškarac koji je napao lidera Pokreta slobodnih gradana Sergeja Trifunovića poznat policiji.

"Isti čovek koji je psovao majku predsedniku Vučiću, potegao šrafciger na Simu Spasića, isti čovek je sad prišao i Sergeju Trifunoviću. Nije bilo fizičkog kontakta, ali je bilo dobacivanja", rekao je Stefanović za Prvu televiziju.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs