Zbog loših satelitskih snimaka koje je kupio RGZ, država diže višemilionski kredit za nove od iste firme

Img Foto: Danas

Republički geodetski zavod (RGZ) pregovara o kupovini novog seta satelitskih snimaka namenjenih evidentiranju svih nekretnina u zemlji sa firmom „Vekom Geo d.o.o.“ iz Beograda, kojoj je 2016. godine platio skoro milion evra satelitske snimke na kojima se zbog oblaka i magle nisu videla čitava područja, saznaje Pištaljka.  

Odluku da se Srbija ponovo i dodatno zaduži za pravljenje novih satelitskih snimaka i podigne novi kredit od 21 milion evra kod Svetske banke Vlada Srbije je donela u julu 2018. godine. Višemilionski kredit namenjen je kako se navodi u dokumentu Vlade „za finansiranje prekoračenja troškova i potpuno postizanje razvojnih ciljeva“ originalnog projekta u koje spada i izrada novog seta snimaka.

Sporni satelitski snimak iz 2015. godine, koji je trebalo da bude osnova za legalizaciju nelegalnih objekata na teritoriji Srbije, tada je kupljen bez tendera, a plaćen je sredstvima iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (dela Svetske banke) vrednog 36,2 miliona evra i namenjenog za projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“.

Na pitanje da li njegova firma ponovo pregovara sa RGZ-om o prodaji satelitskih snimaka, direktor „Vekoma Geo“ Veljko Fuštić je za Pištaljku izjavio da „jeste bilo pominjanja, ali da još uvek nisu dobili nikakvu konkretnu ponudu“. Fuštić je dodao da će ponudu prihvatiti ukoliko do nje dođe.

Upitan da li će ovaj put dostaviti ispravne satelitske snimke, Fuštić je odgovorio da „prošli put stvari nisu bile dobro interpretirane“, kao i da su sporni „snimci iz 2015. godine bili arhivski snimci“ koje su oni „besplatno ustupili RGZ-u“ te da su svi plaćeni snimci napravljeni nakon potpisivanja ugovora 2016. godine – dobri.

U međuvremenu je RGZ firmi „Vekom Geo“ u martu ove godine, ovog puta putem javne nabavke, dodelio posao vredan 12.391.483 dinara za nabavku najnovije verzije postojećih softvera za obradu snimaka iz vazduha (Intergraph/Erdas/Bentley/TerraSolid) i njihovo održavanje. „Vekom“ je bio jedini učesnik na ovom tenderu.

„Odgovornost za loše snimke nije na našoj firmi jer je tada, 2015. godine, RGZ od nas tražio da im damo bilo kakve snimke da bi to ispunili na vreme. Mi smo im onda dali arhivske snimke koje smo već imali. Ti snimci nisu bili plaćeni iz projekta koji je krenuo 2016. godine. Mi smo tek tada potpisali ugovor i svi naši snimci iz 2016. godine su odgovarajućeg kvaliteta“, tvrdi Fuštić.

Da u nabavci satelitskih snimaka nije sve bilo najčistije, o čemu je Pištaljka pisala, priznao je i Republički geodetski zavod na svom sajtu u rubrici Pitanja i odgovori. U izveštaju o projektnim aktivnostima u delu o satelitskim snimcima praktično se demantuje tvrdnja direktora „Vekoma“ da su snimci dobijeni besplatno i priznaje se da su „Vekomovi“ snimci lošeg kvaliteta jer su bolji snimci više i koštali.

Opširnije pročitajte OVDE.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs