Udruženi građanski pokreti: Podrška stavovima akademika Kostića

Img Foto: N1.rs

Udruženi građanski pokreti (UGP) saopštili su danas da podržavaju stavove akademika Vladimira Kostića, predsednika SANU o nužnosti društvenog dijaloga i smatraju da on mora započeti što pre, piše Beta.

„Posebno skrećemo pažnju na pokušaj akademika Kostića da ukaže da ‘nešto ne valja u većinskom shvatanju demokratije, politike i sistema, političkim rutinama u Srbiji i u domaćem doživljaju vrednosti“ u čemu smo s njim potpuno saglasni'“, navodi se u saopštenju UGP koji čine „Pravo na pravo“ iz Niša, „Građanski preokret“ iz Zrenjanina, „Jasno i glasno“, iz Požarevca, „Samo lokalno“, iz Bečeja, „Lokalna alternativa“ iz Vrbasa.

Kako se dodaje, oni smatraju da inteligencija, struka i građani moraju pristupiti razgovorima o izgradnji društvenog sistema i političkog podsistema koji će svima omogućiti jednake šanse u svim oblastima života.

„Ne smemo dozvoliti da se razgovori o budućnosti našeg društva svedu na pregovore vlasti i opozicije, kako se ne bi pretvorili u razgovore o uslovima za promenu vlasti uz zadržavanje istih obrazaca njenog funkcionisanja“, naveli su oni.

Kako su istakli, razgovor koji će uključiti sve zainteresovane građane i organizacije, iz svih delova Srbije, a naročito iz lokalnih sredina koje su potpuno marginalizovane i zavisne od centara moći u Beogradu, zahteva da bude dobro osmišljen.

„Udruženi građanski pokreti pozivaju akademika Kostića da osmisli i predloži način takvog društvenog dijaloga“, kažu iz UGS.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs