Predavanje u KC Čačak: Mataruška Banja - pod hladnim lipama, kraj brzog Ibra

Img Foto: Narodni muzej Kraljevo

Predavanje MATARUŠKA BANjA – POD HLADNIM LIPAMA, KRAJ BRZOG IBRA u organizaciji Kulturno-obrazovnog programa održaće se u ponedeljak, 12. februara 2024. godine u Maloj sali Kulturnog centra Čačak. Program počinje u 19 i 30.

Mataruška Banja, kao lečilište i turističko mesto, počinje da se razvija u prvoj polovini XX veka. Iako je jedna od najmlađih banja, zbog posebnih prirodnih resursa, karakteristične geografsko – prostorne strukture, njen razvoj je išao uzlaznom putanjom, posebno u godinama između dva svetska rata, kada je i formirana kao klimatsko lečilište za odmor i oporavak.

Na predavanju: MATARUŠKA BANjA – POD HLADNIM LIPAMA, KRAJ BRZOG IBRA, publika će imati priliku da se kroz razglednice, fotografije, predmete i dokumenta, upozna sa genezom nastanka i razvoja Mataruške Banje i od pronalaska lekovite vode, preko međuratnih godina procvata i uspona, zatim sistematskih i ideoloških promena u socijalizmu, kada se razvila u moderno lečilište.

Gost: SUZANA NOVČIĆ, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs