Predsednik obećao najbrži voz koji je toplički kraj „ikada video“, ali pruge ni na vidiku

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Ako je verovati predsedniku države, u martu će od Niša do Kuršumlije krenuti najbrži vozovi "ikada viđeni" u topličkom kraju. Bliži li se kraj radovima, odnosno da li su uopšte započeti?

Kada je u februaru 2023. bio na otvaranju hotela u privatnom vlasništvu u Kuršumlijskoj banji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je izričit: „Pruga će da radi, ali od marta naredne godine, kada bude urađena i obnovljena, pošto oni koje podržavate nisu uradili ni metar rekonstrukcije pruge, a kamoli metar nove pruge“.

Tačno na godišnjicu ovog obećanja, radovi na zaboravljenoj pruzi Niš-Kuršumlija-Merdare – ni na vidiku.

Kada u selu Barlovo u kuršumlijskoj opštini vidite prugu i iznad nje dim, to svakako ne znači da ide voz – iako sve izgleda kao da ste u dobu parnih lokomotiva.

„Nema pragova, nema ih skoro nigde. To je sve trulo, propalo“… „Putnički voz nismo videli odavno. Ne znam, ima više od deset godina…“, kažu meštani.

Ideja o izgradnji pruge kroz Toplički okrug javila se u 19. veku. Od Doljevca do Prokuplja pušten je u saobraćaj 27. decembra 1925. godine. Četiri i po godine kasnije izgrađen je i ostatak do Kuršumlije, pa je 6. jula 1930. prvi voz stigao i u to mesto.

„Do marta sledeće godine završićemo i prugu. Imaćemo mnogo bolju prugu i mnogo bolje i brže vozove nego što smo ih ikada imali od Kuršumlije do Niša, jer nam je plan da na takav način spojimo Kuršumliju sa Beogradom“, obećao je predsednik u februaru prošle godine.

A trebalo je samo da je sačuvate. Železnice, koja već skoro 100 godina spaja toplički kraj s Beogradom, od 2021. nema ni u redu vožnje.

„Slađa doktorica“, ili ko god da ju je potpisao na zgradu železničke stanice, zasigurno sa ovog mesta nije mogao da putuje poslednjih pet i više godina. Oni koji su to činili pre tog perioda, plaćali su i po 7-8 puta manje da bi vozom otišli do, na primer, prve ambulante.

„Do Prokuplja je više od 600 dinara autobuska karta, da se prevezete nekih 25 kilometara. Do Kuršumlije je bliže, tu je devet kilometara i to košta oko 340 dinara“, objašnjavaju meštani.

Osim što se masovno prazni, ovo je kraj koji je godinama, sa iznosom od oko 60.000 dinara, na samom dnu liste prosečnih mesečnih primanja u zemlji.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs