Kreni-promeni predao zahtev porodilištima na 20 lokacija širom Srbije, među njima i Čačak

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Pokret Kreni-promeni danas će zajedno sa 800 građana iz cele Srbije predati zahteve porodilištima da se trudnicama omogući pratnja u porođajnoj sali po uzoru na pozitivne prakse iz celog sveta. U Čačku će se izvršiti predaja zahteva u 12 časova ispred porodilišta čačanske Opšte bolnice.

Marina Pavlić iz Kreni-promeni istakla je da će zahtev biti predat na tačno dvadeset lokacija širom Srbije, tačnije tri u Beogradu.

„Od prošle nedelje kada smo pokrenuli tu akciju 800 ljudi nam se javilo da preda zahteve, tako da je volja građana velika da se oni usvoje“, rekla je Pavlić u emisiji „Novi dan“.

Ona je podsetila da je Ministarstvo zdravlja pokazalo da žele da podrže inicijativu, barem, kako je navela, na papiru.

„Danas ćemo da vidimo rezultate toga, videćemo kako će ustanove da reaguju.“, navela je Pavlić.

Na pitanje šta ukoliko porodilišta nemaju uslove za pretnju, kako su naveli u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, Pavlić smatra da je to neprihvatljivo.

„Mi smo od Opšte bolnice Sremska Mitrovica dobili zvanično rešenje da će oni svim porodiljama dozvoliti pratnju, nakon toga su se porodilje žalile da nisu dobile dozvolu. Danas ćemo u 20 časova organizovati konferenciju ispred bolnice da ih podsetimo da moraju da drže svoju reč. Nisu mogli da izdaju rešenje ukoliko nisu imali uslove“, zaključila je Pavlić.

Izvor: N1/Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs