Direktorka škole smenjena: Odbila da skuplja potpise za SNS

Img Foto: Pixabay

Nastavnici i zaposleni u Osnovnoj školi “Ljudevit Štur” u Kisaču prvi radni dan su otpočeli štrajkom zbog, kako tvrde, politički postavljene direktorke škole, piše 021.rs. Prilikom njenog dolaska u školu, 20. maja, zaposleni su je dočekali poređani u špalir, okrećući joj redom leđa, upravo kao što su nedavno medicinari u Belgiji uradili svojoj premijerki prilikom njene posete bolnici.

Kako kažu, to su uradili zbog neregularnih izbora za mesto v.d. direktora, ali i u znak podrške prethodnoj direktorki Ani Vozar, koja je na ovom mestu bila od 2016. godine, piše 021.rs.

S obzirom da zbog vanrednog stanja i epidemije nije mogla biti sprovedena redovna procedura reizbora, a Vozarovoj je isticao mandat, sprovedeno je imenovanje v. d. direktora na čije je mesto Naciolani savet Slovaka, koji čine većinsko stanovništvo u ovom vojvođanskom selu, iz političkih razloga “progurao” Anu Leginj.

Uprkos tome što je za bivšu direktorku od 61 člana Nastavničkog veća glasalo čak 54, i uz potpunu podršku Saveta roditelja škole, to nije bilo dovoljno za njen reizbor, s obzirom da je Nacionalni savet Slovaka nije podržao.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je 4. marta dao pozitivno mišljenje za protivkandidatkinju Anu Leginj, uprkos željama kolektiva, školskog odbora i roditelja. U Nacionalnom savetu tvrde da je njihova preporuka i mišljenje o novoj direktorki zasnovano na glasanju, s obzirom da je Ana Laginj dobila 18 od 29 glasova, a bivša direktorka Ana Vozar, nijedan.

“Pavel Surovi, predsednik stranke Slovaci napred i direktor Kulturnog centra u Kisaču ima 11 članova u Savetu. Par dana pre ovoga, bio je kod mene u kancelariji, navodno kao roditelj đaka, ali je u toj poseti napomenuo da “bih imala veće šanse za reizbor kada bih u kolektivu prikupila 100 glasova za određenu stranku, s obzirom da Nacionalni savet daje mišljenje pokrajinskom sekretarijatu prilikom izbora direktora”, kaže Vozar, napominjući da je njena smena politički motivisana.

Ona nije otkrivala o kojoj stranci je reč, ali je poznato dastranke manjina u Vojvodini redom podržavaju i učestvuju u izborima kao koalicioni partneri Srpske napredne stranke. Pavel Surovi, inače pokrajinski poslanik i predsednik stranke Slovaci napred, na izborima učestvuje na listi “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

Vozarova je istakla da u školi nije mesto politici, kao i da se nadala da je podrška kolektiva i roditelja dovoljna da je zadrže na funkciji. U Savetu roditelja škole, koji većinski podržava Vozarevu, ističu da je tokom njenog mandata škola odlično funkionisala, te da je mišljenje Nacionalnog saveta Slovaka “neosnovano, neaurgumentovano i protivno logici” ali i da je u suprotnosti sa Statutom saveta budući da je glasanje obavljeno mejlom.

Vozareva ima i podršku Sindikata, čiji su predstavnici zvog ovog slučaja tražili hitan sastanak kod pokrajinskog sekretara za obrazovanje. Iz ovog sekretarijata, kako je naveo Radio 021, poručili su da “sekretarijat nije vezan predlogom školskog odbora, mišljenjem nastavničkog veća, niti mišljenjem nacionalnog saveta”. Ipak, pri imenovanju su, pišu, imali u vidu stav nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Dodaju i da dokumentacija za izbor direktora još nije stigla na njihovu adresu.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs