Pre epidemije smo bili zemlja nesrećnih ljudi, sada i razdražljivih

Img Foto: Medija centar

Stavovi izlaska na izbore ili njihovog bojkota su postali toliko radikalni i brane se sa mnogo emocija između ostalog i zbog toga što smo pre epidemije koronavirusa bili zemlja nesrećnih ljudi, a sada smo postali zemlja nesrećnih i razdražljivih ljudi, ocenio je u Novom danu Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

Čečen objašnjava da je pitanje izlaska na izbore postalo pitanje "daljeg nastavka raspojasane korupcije, devastacije naših prava i institucija", a da je pritisak na opozicione stranke ogroman.

U tom svetlu objašnjava i sukobe unutar opozicije, za koje kaže da su postali veoma javni. Dodaje da se o njima detaljno izveštava, jer su očekivanja građana velika, kao i frustracija nejedinstvom opozicije.

"Gledamo opoziciju koja prolazi kroz sve dečje bolesti opozicije devedesetih, kojoj je trebalo mnogo vremena da formira otpor Miloševićevoj vlasti. Kada čovek pomisli ako ponovo moraju da prođu sve te sudare, padove, razumevanje da se bez desnice ne može oboriti koalicija, to će naravno izazvati frustraciju kod svakoga ko želi da ovo stanje stane", rekao je Čečen.

Na pisanje "Politike" da se opozicija ne pita zašto im građani ne veruju, gost Novog dana podseća da je daleko od toga da je sva opozicija sastavljena od ljudi koji su već bili na vlasti, a da pokreti ili stranke koje nisu nikada učestvovale na vlasti nisu u prednosti.

Čečen napominje da se teško čuju programi i ideje opozicionih stranaka o tome šta bi uradili, a razlog vidi u tome što je vlast svela političku borbu na vređanje, vikanje i pitanje pljačke prethodne ili ove vlasti.

Upitan o tome šta očekivati posle bojkota izbora, Čečen kaže da nije najsigurniji šta je najispravnija odluka i da je dilema ogromna.

"Nemamo normalne izbore, znate da će vas sačekati topli zec u kojem namate šanse, da javnom servisu može da vas dočeka novinarka koja će vikati na vas umesto da vas pusti da odgovorite. Bojkot pokušava da uskrati legitimitet ne bi li se došlo do izbora u dobrim u slovima kako bi se izneli programi. Ne bih bio na mestu opozicionih političara. Iako je lako kritikovati opoziciju, građani treba da se sete da je ona u strahovito teškom položaju, finansijski ne postoji i da bi samo finansiranje izlaska na izbore bilo vrlo teško", odgovara direktor CINS-a.

Kada je u pitanju pad Srbije na lestvici demokratije, Čečen kaže da to što se u izveštajima Fridom hausa ili Reportera bez granica Srbija pojavljuje kao nedemokratska zemlja sa potpuno uništenim medijima, je nešto što novinari "vrište Evropskoj uniji već osam godina".

On ističe da je EU pokazala zabirnutost, ali da istovremeno snažno podržava ovu vlast.

"Dodatno zbunjuje i onemogućava da razumemo kakav odnos se očekuje od boraca za demokratiju ako se podstičemo da izađemo na izbore koji su sve samo ne demokratski, a ako je izbor bojkota veliki korak unazad u tom prostoru koji svmo osvojili za sebe da se naš glas čuje", napominje Čečen.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs