KRIK: Folić prodaje stanove građene dok je bio gradski urbanista

Img Foto: Pixabay

U vreme dok je bio prvi urbanista Grada Beograda Milutin Folić pomogao je da se sagrade neki od najvećih prestoničkih stambenih kompleksa a danas, posredstvom svoje privatne agencije, prodaje stanove u tim kompleksima, piše portal KRIK.

Reč je o luksuznim naseljima „Beograd na vodi“, „K-distrikt na Dorćolu, u „Kapija Vračara“, stambenom kompleksu „Taurunum XXI“ u Zemunu i „The One“ na Novom Beogradu. Ovi stanovi su među najskupljim u državi a kvadratni metar košta od oko dva do više od osam hiljada evra, navodi KRIK.

Privatni biznis Folić je, kako navodi portal, pokrenuo sa advokatom Igorom Isailivićem u martu 2019, svega dva meseca pošto mu je istekao mandat glavnog beogradskog urbaniste.

Oni su osnovali su kompaniju „Sillage“ preko koje su ušli u posao posredovanja u prodaji nekih od najvrednijih nekretnina u Beogradu. Isailović je manje od godinu dana kasnije napustio firmu koju sada vodi Folić.

Ne zna se koliki procenat od prodaje ovih stanova uzima Folić čija kompanija pronalazi kupca i papirološki završava kupovinu. „Sillage“ na svom sajtu klijentima nudi i pomoć pri pronalaženju lokacije za gradnju i dobijanju građevinske dozvole, prenosi portal.

Gradnja većine ovih kompleksa, u kojima sada prodaje stanove, započeta je upravo u vreme kada je Folić vodio urbanistički razvoj Beograda. Pod njegovim rukovodstvom menjao se Generalni urbanistički plan Beograda čime je pomognuta izgradnja „Beograda na vodi“, navodi se u tekstu.

Gradski Plan detaljne regulacije promenjen je na zahtev investitora „Taurunum XXI“, kako bi se namena zemljišta prebacila iz poslovne u stambenu i time omogućila izgradnja ovog projekta. Dok je Folić bio gradski urbanista, njegov prijatelj je investirao u gradnju „K-distrikta“, o čemu je ranije pisao BIRN.

Firma „Folic Architects“, u vlasništvu Milutina Folića i njegovog brata Branislava, radila je projekte za „Kapiju Vračara“ i „Taurunum XXI“ u periodu kada je on bio gradski urbanista.

Svi ovi detalji, prema rečima stručnjaka sa kojima je razgovarao KRIK, ukazuju da se Folić nalazi u mogućem sukobu interesa.

Tekst dostupan na internet adresi https://www.krik.rs/novi-folicevi-poslovi-sa-starim-poznanicima/Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs