Autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozili demokratiju

Img Foto: SANU

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić naveo je da uviđa da je autoritarnost politike i urušavanje institucija ugrozilo demokratiju u Srbiji, do mere, kako je ocenio, da su građani ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu.

Kostić je pozvao da "konačno" otpočne dijalog u Srbiji, kako društvo ne bi "po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške".  

On je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN naveo da piše zato što ga uznemirava osećaj da društvo u Srbiji upravo ulazi u "spiralu nasilja" i da ono sa neprihvatljivom ravnodušnošću i neodgovornošću posmatra "sevanje povremenih varnica".  

Kazao je da se politički diskurs u Srbiji uglavnom zasniva na negativnom otklonu od "drugog koji su pakao". 

"Iscrpljeni od podela, mi ih i dalje kompulzivno ponavljamo, a naše podele obično teže da budu konačne. Nema nevinih, ali je opšte mesto da je odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti jer su i instrumenti zaplitanja i rasplitanja najvećim delom u njihovim rukama", rekao je on. 

Naglasio je da društvo u Srbiji, kao "kompulzivnu neurozu", ponavlja upornu i aktuelnu personalizaciju vlasti u "figurama vođa".  

"Odakle to da ponavljano svoju političku energiju oportuno poklanjamo ideji političkog mesijanstva i pristajemo da verujemo u misije koje pripisujemo 'deus ex machina', odakle ideja da nam je za plodove građanske emancipacije, barem u početku, potreban apsolutizam 'prosvećenog' vođe", upitao je on. 

Dodao je da svako lično "grupisanje vlasti i uticaja" po pravilu uzrokuje "imobilizaciju institucija i ličnosti, bekstvo od odgovornosti, nepreduzimanje i mentalnu lenjost, utapanje u beskrajne političke intrige" onih koji "kličući vođi pripremaju svoju apostazu". 

"Obožavanje, iskreno ili neiskreno, medveđa je usluga i samom vođi", ocenio je on. Kako je naglasio, tim razmišljanjem on nikoga ne oslobađa lične odgovornosti, već pokušava da ukaže da nešto ne valja u većinskom shvatanju demokratije, politike i sistema, političkim rutinama u Srbiji i u domaćem doživljaju vrednosti. 

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs