Pritvor za socijalne radnike iz Vranja zbog mita i zloupotrebe pri usvajanju

Img Foto: Pixabay

Viši sud u Nišu odredio je pritvor od 30 dana službenici Centra za socijalni rad u Vranju D.M. zbog krivičnog dela primanja mita, dok je službeniku Centra D.T. takođe određen pritivor od 30 dana.

Pritvoreni su zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, tako što su dozvolili usvajanje jednog dečaka iako za to nisu postojali uslovi.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni službenici Centra za socijalni rad doneli su u junu 2019. godine rešenje kojim su dozvolili porodici iz Bujanovca, koja živi u Švajcarskoj, da usvoji jednog desetogodišnjeg dečaka, iako za to nije bio ispunjen uslov da usvojilac živi u Srbiji.

Sumnja se da je službenica Centra za socijalni rad za donošenje rešenja o usvojenju deteta primila na poklon mobilni telefon koji košta 1.000 evra, dok je njen kolega pomogao tako što je napisao izveštaj u kojem je lažno prikazao da je usvojilac u Srbiji, te da postoje uslovi da usvoji dete.Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs