Romska zajednica u Srbiji: "Pandemija lekcija, da smo možda još na početku"

Img Foto: RSE

Možemo da budemo zadovoljni u ovom trenutku pandemije novog korona virusa kada smo ušli u fazu kada govorimo o tome kako je bilo, kako je prošlo i šta su naučene lekcije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragan Gračanin, izvršni direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja u Srbiji.

Gračanin je istakao i da je velik broj ljudi ostao bez bilo kakve podrške tokom krize, te da nisu imali nikoga ko bi zastupao i zagovarao njihove potrebe. Asocijacija koordinatora za romska pitanja je nevladina organizacija, koja je osnovana 2014. godine. Bavi se unapređenjem i zaštitom ljudskih i manjinskih prava, a posebno prava romske nacionalne zajednice.

Udruženje su osnovali koordinatori za romska pitanja u lokalnim samoupravama. Romi spadaju u drugu najveću manjinsku zajednicu u Srbiji, posle Mađara, i čine oko dva odsto stanovništva, prema poslednjem popisu iz 2011. godine. Podaci kažu i da oko 5.000 romskih porodica, odnosno oko 25.000 ljudi, nema pijaću vodu niti može da sprovodi elementarnu meru održavanja higijene.

Ceo tekst pročitajte OVDE.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs