Upućena inicijativa za odlaganje početka primene Zakona o javnim nabavkama

Img Foto: Pixabay.com

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5, uputila je 15. maja inicijativu za odlaganje početka primene Zakona o javnim nabavkama do 1. januara 2021, odnosno najranije 1. septembra 2020, saopštila je Transparentnost Srbija.

Kako prenosi agencija Beta, ta Radna grupa smatra da je neophodno da se odloži početak primene Zakona, kako bi se to vreme iskoristilo za izgradnju, testiranje funkcionalnosti i puštanje u rad novog Portala javnih nabavki, donošenje niza podzakonskih akata i za temeljnu pripremu i obuku ponuđača i naručioca, ali i nadležnih institucija.

- Odlaganje je neophodno da se temeljno pripremi primena Zakona koji donosi niz novina, pravila i tehnika. Te izmene su predviđene zbog potpunog usaglašavanja sa relevantnim direktivama Evropske unije - navedeno je u saopštenju Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5 – javne nabavke.


Kako je istaknuto, Zakon o javnim nabavkama donosi suštinske novine, u vezi sa čijom primenom ne postoje prethodna uporedna iskustva iskustva ni kod jednog od ključnih aktera – ponuđača, naručilaca i nadležnih institucija.


Primena Zakona o javnim nabavkama trebalo bi da počne 1. jula 2020, a najbitnija novina je uspostavljanje potpuno novog Portala javnih nabavki, na kojem će se zasnivati gotovo celokupan sistem javnih nabavki, od podnošenja i otvaranja ponuda, pa sve do zahteva za zaštitu prava i osporavanja radnji i odluka naručioca, odnosno preko kojeg će se sprovoditi postupci javnih nabavki i postupci zaštite prava, a koji će koristiti svi naručioci, svi ponuđači i zainteresovana lica, nadležni organi i institucije.

Potrebno je doneti i niz podzakonskih akata iz nadležnosti Vlade, ministarstava, Uprave Кancelarije za javne nabavke, kojim će se urediti veliki broj pitanja neophodnih za primenu zakona poput sadržine konkursne dokumentacije, standardnih obrazaca za oglase o javnim nabavkama, opšteg rečnika nabavki, standardnih obrazaca izjave o ispunjenosti kriterijuma za izbor privrednih subjekata, načina otvaranja ponuda, sadržine zapisnika o otvaranju ponuda, načina sprovođenja monitoringa, postupaka i uslova za sticanje sertifikata službenika za javne nabavke, spiska naručilaca na republičkom nivou, sprovodjenja javnih nabavki u oblasti odbrane i bezbednosti, organizacije i načina obavljanja centralizovanih javnih nabavki.

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs