Šib: Pre izbora moraju postojati fer uslovi za kampanju, ključna uloga medija

Img Foto: Blic

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da pre izbora moraju da se uspostave pravi uslovi za fer izbornu kampanju i da je uloga medija ključna.

"Pandemija je sve demokratski uredjene države stavila u iskušenje. Po ukidanju vanrednog stanja u Srbiji uslovi za održavanje izbora svakako nisu postali manje složeni", rekao je Šib za današnje izdanje lista Politika.

Stoga je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku važno u pogledu dijaloga u kome posreduje Evropski parlament da se što pre i održivo implementiraju mere koje su usaglašavane u okviru tog dijaloga.

"Mediji tu igraju ključnu ulogu. Upravo zbog velikog uticaja koji televizija ima na formiranje javnog mnjenja neophodno je poštovanje strogih kriterijuma u pogledu izbalansiranog i neutralnog izveštavanja", naglasio je Šib.

Kako je naveo, pored toga, umereni ton, fokusiranje na suštinu i ferplej su imperativ u izbornoj kampanji.

"Izborna kampanja bi trebalo da bude forum za takmičenje najboljih ideja, mesto objektivne rasprave, bez suvišnih emocija, a ne da bude prilika za lični obračun i vredjanje protivnika, jer to samo pospešuje političku apatiju gradjana, što opet ide na uštrb demokratije", rekao je Šib.

On je istakao da poboljšanju uslova za održavanje izbora mogu doprineti i medjunarodne posmatračke misije.

"Stoga je izuzetno važno da se bez obzira na poteškoće usled krize zbog virusa korona održi posmatračka misija za izbore u organizaciji ODIHR-a koju je Srbija zvanično pozvala da prati izbore", rekao je Šib i dodao da će i Nemačka poslati svoje posmatrače u ovu misiju.

Prema njegovim rečima motor reprezentativne demokratije je politička diskusija najvažnijih političkih tabora u zemlji, a mesto za tu diskusiju je parlament, a sušta suprotnost toga je bojkot izbora.

"Razume se da pre održavanja izbora moraju da se uspostave pravi uslovi za fer izbornu kampanju", dodao je nemački ambasador.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs