N1: Svedočanstva o pritiscima i otkazima zbog učestvovanja na protestima

Img Foto: Printscreen N1

Od kada je premijerka Ana Brnabić na televiziji Hepi rekla da na protestima "Srbija protiv nasilja" učestvuju funkcioneri Vlade, pojavile su se informacije da je bilo smena u Ministarstvu kulture, ali da ima i otkaza u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu bezbednost, u čijem odboru sede i visoke državne funkcionerke Maja Gojković i Sandra Božić.

Pritisci ne popuštaju, bilo ih je u javnim preduzećima pre svega da se ide na miting Aleksandra Vučića, a već dva dana zaredom premijerka na poseban način pritiska one koji idu na proteste protiv nasilja

„Ono što je meni neverovatno jeste da je neko funkcioner u Vladi Republike Srbije. Misle da ta Vlada Srbije ne radi dobro i da širi valjda nasilje, netoleranciju i da društvo koje pravimo nije dovoljno dobro“, kaže Brnabić.

Iako premijerka kaže da nije problem da bilo ko ide na protest, izgleda da nije baš tako u Ministarstvu kulture. Iz razgovora sa Marijanom Cvetković iz Udruženja za savremeni ples saznaje se upravo suprotno.

„Evo nezvanična vest je da je jedna od tih osoba smenjena sa svih svojih pozicija i oduzeti su joj svi profesionalni zadaci zato što se pojavila na protestu Srbija protiv nasilja“, kaže Cvetković.

N1: To je osoba iz Ministarstva kulture?

Cvetković: To je zaposleni u Ministarstvu kulture.

Kako nezvanično saznajemo, Direktorat za radijacionu i nuklearnu bezbednost ostao je bez jednog od najboljih inženjera u svojim redovima, takođe, kako navodi u poruci, zbog prisustva na protestu.

„Ja sam sigurna da to nije istina, sigurna sam da niko nije dobio otkaz zbog prisustvovanju protestu“, kaže Brnabić.

„To je zapravo jedna vrsta političkog pritiska kada dolazi sa takve pozicije i kada su upućene ljudima koji izražavaju slobodnu volju, ako neko želi da izađe na protest bilo koje vrste, to ima prava da uradi bez obzira da li radio u javnim preduzećima ili ustanovama. Ali ako dolazi od premijerke je jedan pritisak da je bolje da ipak ostanu kod kuće kao jedna neformalna najava da im se može desiti nešto loše“, rekao je Pavle Dimitrijević iz Crte.

Najviše konkretnih uvreda do sada su pretrpeli glumci koji traže zaštitu od države.

N1: Kako ćete zaštiti glumce, nazvani su i šljamom i ološem?

Brnabić: Nefer je to što radite, jer se već obratio predsednik Aleksandar Vučić.

N1: Ja pitam Vas kao premijerku, ne šta je rekao Vučić.

Brnabić: Rekli smo da nije dobro da se bilo ko ponaša tako prema našim glumcima, apsolutno ne.

N1: Ali to su članovi Vaše stranke.

Brnabić: Rekli su da su pogrešili, ljudi smo, pogreši se, isto mi nije jasno kako neki glumci mogu da nazivaju narod koji drugačije misli ovcama i govedima.

N1: Koji su to glumci radili?

Brnabić: Sigurna sam da Vi znate, neću da imenujem.

Inače, savetnik za medije premijerke pozivao je jutros novinare i saopštio im da Ana Brnabić nakon polaganja kamena temeljca za odbojkaški centar neće davati izjave i odgovarati na novinarska pitanja, ali su novinari ipak bili uporniji.

Autor: Žaklina Tatalović/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs