Sačuvajmo Kablar: Pokrenut spor pred Upravnim sudom Srbije

Img Foto: Cemaforum.rs

Inicijativni odbor peticije „Sačuvajmo Kablar“ i novosnovano Udruženje građana „Tribina“ iz Čačka nakon javne tribine, održane 21. maja, 2023. na vrhu Kablara, predstavljaju rezime dosadašnjih događaja u vezi sa osporavanjem projekta izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru. Saopštenje prenosimo u celosti.

-Zahvaljujemo se svima koji su odvojili vreme za učešće na tribini, kao i svim građanima koji podržavaju ideju da je vidikovac besmislen, nepotreban i štetan, a koji iz različith razloga nisu mogli da nam se pridruže na licu mesta.

Od dvoje doktora tehničkih nauka i jednog doktora bioloških nauka, imali smo priliku da čujemo šta bi sve, i na koji način, bilo trajno ugroženo, ili nepovratno uništeno realizacijom ovog projekta.

Na tribinu su, kao i ranije, bili pozvani svi predstavnici lokalne i državne administracije koji su na bilo koji način vezani za ovaj projekat. Kao i ranije, nisu se odazvali i time nisu iskoristili mogućnost da iznesu argumente koji potkrepljuju potrebu izgradnje vidikovca. Takođe, na tribini, a ni do sada u javnosti, nije se pojavilo nijedno stručno lice od strane idejnih tvoraca i investitora koje bi argumentovano obrazložilo projekat, niti suprotstavilo mišljenje stručnjacima koji smatraju da će vidikovac naneti neporavljivu štetu ambijentu i živom svetu u zakonom zaštićenom području prirode (predeo izuzetnih prirodnih odlika).

Na tribini se, nažalost, nisu pojavili ni oni zaljubljenici prirode, koji bi zbog toga mogli da imaju problema, jer su zaposleni u lokalnoj ili državnoj administraciji. Poruka za njih je da su po Ustavu Srbije oni slobodni građani, i da imaju pravo na sopstveno mišljenje i delovanje u okviru zakona. Nažalost, imali smo priliku i da na nekim lokalnim medijima čujemo i čitamo različite neistine o učesnicima tribine, i vidimo pokušaje podele meštana kablarskih sela.

Podsećamo da je 27.06.2022. u Vladi Srbije održan sastanak članova Inicijativnog odbora peticije „Sačuvajmo Kablar“ i Međuresorne radne grupe za revitalizaciju predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura, a potom i drugi sastanak na Kablaru, i da je na tim sastancima od saradnice premijerke gđe Ane Brnabić, gđe Maje Bojović, traženo da se predoči plan, odnosno lista projekata razvoja Ovčarsko-kablarske klisure. Odgovor nikada nije stigao, jedni dokument do kojeg je Inicijativa došla jeste Idejni projekat za izgradnju vidikovca.

Podsećamo i da je na sastanku članova Inicijative „Sačuvajmo Kablar“ sa predsednicom međuresorne grupe održanom prošle godine na Kablaru, postignut i sledeći usmeni dogovor:

  • da se Alaksandar Barać uključi u rad Međuresorne radne grupe,
  • da naše eksperte poveže sa projektantima, da bi se u stručnoj i kompetentnoj raspravi izneli svi argumenti. Dogovor nije ispoštovan.

Iz navedenih razloga pokrenuli smo spor pred Upravnim sudom Srbije zbog kršenja zakona Srbije i narušavanja sistema zaštite Ovčarsko-kablarske klisure od strane izvršnih organa vlasti. Od dana podnošenja tužbe prošlo je tri meseca, a ročište još uvek nije zakazano.

Bez obzira na činjenicu postojanja spora, investitor je objavio tender za izgradnju zidanog objekta na koti 885 i izabrao izvođača radova. Čeka se zakonski rok za žalbe i nije poznato šta se zbiva po isteku tog roka. Nije isključeno da su i u postupku raspisivanja tendera i izbora izvođača načinjeni novi prekršaji.

Pozivamo sve građane Srbije da se sami uvere u istinitost svega objavljenog i izrečenog na tribinama za očuvanje prirodnog vidikovca na Kablaru, individualnim posetama i obilaskom  lokacije planirane od strane Vlade RS za skrnavljenje jos jednog bisera prirodne lepote nase zemlje.

Tražimo od gradonačelnika i Turističke organizacije Čačak da javno objave koji investicioni radovi su predviđeni u ovoj,  a koji su planirani u sledećoj kalendarskoj godini.

Na sledećem linku svi građani se mogu detaljno upoznati sa koracima koje je je Inicijativa “sačuvajmo Kablar” do sada preduzela, i kakve je odgovore od administracije dobila:

https://drive.google.com/drive/u/6/folders/1er0oR0Q31Y44rntWeqpie93cI8fEKPTd

Inicijativni odbor peticije “Sačuvajmo Kablar”

Udruženje građana “Tribina”

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs