Čačak: Položeni venci u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Img Foto: Kabinet gradonačelnika Čačka

Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama rata od 1991. do 1999. u Čačku je obeležena 24. godišnjica od početka NATO bombardovanja.

Parastos su služili sveštenici Hrama Svetog Vaznesenja. U sećanje na žrtve, vence su položili predstavnici Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, Vojske Srbije – TRZ Čačak, Policijske uprave Čačak, kao i predstavnici udruženja civilnog društva opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, u Čačku su oštećeni ili potpuno uništeni televizijski predajnik na planini Ovčar, kompanije „Sloboda“, „Cer“, „Tehničko-remontni zavod“, „Naftagas“, „Litopapir“, „1. oktobar“... Stradali su i objekti bolnice, vrtića, škola, brojne porodične kuće, pojedine crkve, kao i jezdinsko i pridvoričko groblje. Na područje grada palo je više od 200 projektila, smrtno je stardalo šest civila, dok je dvadeset i dvoje teže i lakše povređeno.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs