Lučani: U suđenju za pogibiju u Namenskoj utvrđeno da je objekat bez građevinske i upotrebne dozvole

Img Foto: Printscreen N1

Suđenje za pogibiju dvojice radnika u fabrici MB Namenska u Lučanima 2017. godine, ušlo je četvrtu godinu. Na poslednjem ročištu, posle kojeg se očekuju završne reči, predstavljen je izveštaj sa superveštačenja. U njemu je navedeno da su uočeni propusti prilikom izgradnje i korišćenja objekta u kome se dogodla nezgoda.

Nakon što su krajem prošle godine predstavljeni izveštaji dvojice veštaka, sud je zatražio da se uvede i treći. Tako je početkom marta u Osnovni sud u Ivanjici stigao nalaz sudskog veštaka Dragana Radmilca.

U izveštaju piše da objekat u kojem se dogodila nezgoda nije imao ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu.

Ovaj veštak je u izveštaju utvrdio je da je objekat E-03 u fabrici MB Namenska u Lučanima, u kome je 2017. godine došlo do pogibije Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, u postupak ozakonjenja ušao tek 2018. godine, odnosno godinu dana nakon ove nezgode.

„Pa, ona nije dobijena ni do danas. Godinu dana kasnije je započeo proces ozakonjenja koji još nije završen. Zadovoljan sam, a mislim i da je porodica Milivojević zadovoljna superveštačenjem. Radi se o najkompletnijem veštačenju do danas. Prosto je takva materija bila da je i lista nepravilnosti bila velika. Pokrivala je raspon materije za koju ne neophodno znanje od hemije do zaštite na radu. Veoma zahtevan predmet koji bi trebalo da ima neke reperkusije u budućim sličnim slučajevima u Srbiji“, kaže advokat Vladimir Todorić.

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića (78), koji je preminuo krajem aprila prošle godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Na sledećem suđenju su planirane završne reči. A nakon toga se očekuje i presuda.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs