Aktivisti: Počela seča drveća na Šodrošu, iako je zabranjena

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Građani okupljeni u "Šodroš survajver kampu" u Novom Sadu kažu da su u Sredu ujutru na Šodroš došli radnici i počeli da seku drveće, iako je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode seča izričito zabranjena do 1. avgusta, prenosi portal 021.

Aktivisti koji kampuju na Šodrošu pozvali su policiju zbog kršenja propisa.

„Seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi je izričito zabrenja do 1. avgusta i sme da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra“, navodi se u Rešenju o uslovima zaštite za ovo područje nadležnog pokrajinskog zavoda.

Aktivisti ističu da je neverovatno da se počinje sa sečom poslednje autohtone šume u Novom Sadu, samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine saopštila da je ovogodišnji nosilac priznanja za „Evropski grad šuma“ upravo Novi Sad.

„Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u borbi za očuvanje ove šume jer je zdrava sredina preduslov i za naše zdravlje. Juče su radnici kompanije CRBC koja treba da gradi most i vijadukt na Bulevaru Evrope, kao i predstavnici JP Vojvodinašume nastavili ranije započeta merenja i obeležavanja stabala za seču na Šodrošu. Jedan od najvažnijih razloga za protivljenje glomaznom projektu na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća“, kažu aktivisti, prenosi 021.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navoder iz „Šodroš survajver kampu“.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija „Svet i Dunav“ je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Na Šodrošu je planirana izgradnja pristupnih saobraćajnica i mosta koji će povezati Novi Sad i Sremsku Kamcenicu. Ministarstvo građevine je odobrilo radove na osnovu privremenih građevinskih dozvola izdatih u avgustu i maju.

Svi ovi radovi, prema građevinskim dozvolama, obuhvataju izgradnje privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja novog mosta, gradnju saobraćajnih priključaka za ulicu Ribarsko ostrvo, kao i radove na zaštiti gasovoda i vodovoda na Ribarskom ostrvu.

Kineska kompanija CRBC, koja je izvođač radova, je posle protesta aktivista i građana prošle godine najavila da će ubuduće podnositi tužbe za ometanje radova na Šodrošu.

Izvor: 021.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs